USKUMATU Venemaal vahistati poolpime eriväelane, kes on kurikuulus vanglast põgeneja (1)

Elu24
Copy
FSB eriväelased operatsioonil (illustreeriv).
FSB eriväelased operatsioonil (illustreeriv). Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Endise spetsnaz'i ohvitseri filmilike põgenemiste seast leiab ka juhtumi, kus ta vahetas oma kaksikuga vanglast pääsemiseks koha, kirjutab Kommersant.

Märtsis vahistati Novosibirski lähedal kunagine Vene sõjaväeluure GRU ohvitser Valeri Voblikov. Kuritegeliku tee valinud eriväelase kinnivõtmine on erakordne, kuna ta on võimudele juba aastaid peavalu põhjustanud.

Viimane järelvalve alt põgenemine oli 51-aastasel mehel juba kolmas, vahistamine aga neljas. Sel korral pages ta kohtuprotsessi ajal koduarestist, kandes elektroonilist jalavõru. Kuigi Voblikovil on tõsised nägemishäired, suutis ta pageda Altai piirkonnas 200 kilomeetri kaugusele.

Vanglateenistuse FSIN üksus sai riiklikult tagaotsitavale mehele jälile eelmisel nädalal. Voblikovi võis julgustada see, et teda ähvardab nüüd 10 aastat vangistust karmi režiimiga koloonias. Võimude teatel ollakse veendunud, et poolpime eriväelane üksi kodust nii kaugele ei jõudnud, vaid pages tänu abilistele.

Voblikovil on ühe silmanärvi täielik ja teise osaline atroofia, tänu millele oleks ta saanud ka sel korral äärepealt kergema karistuse. Nüüd võib aga tema koloonia-aastatele põgenemise eest lisanduda veel viis.

Eriväelase erilised tembud

Peale Tšetšeenia sõjas GRU spetsnaz'i üksuse juhtimist kriminaalsele teele läinud ohvitser on filmilike põgenemiste meister. 2005. aastal pages ta Jaroslavlis miilitsajaoskonnast, lükates töötajad lihtsalt pikali. Voblikovil õnnestus kaduda aastaks, kuni ta 2006 jälle kinni peeti.

Voblikov 2000. aastatel.
Voblikov 2000. aastatel. Foto: bankfax.ru

Kui ta siis Novosibirski eeluurimisvanglas röövide, varguse ja mõrva eest kohtumõistmist ootas, tuli eriväelasele appi tema kaksikvend Dimitri Voblikov. Ühe kohtumise ajal vahetasid nad riided ning süüdistatav jalutas vanglast välja, kaksik jäi aga tema asemel kongi.

Pikaka pidu aga polnud, sest mõne kuu pärast saadi kuritegelik kaksik siiski kätte. Talle mõisteti karistuseks 19 aastat vangistust karmi režiimiga koloonias, kus mees jäigi silmanägemisest ilma. Selle tulemusel vabastati ta enneaegu 2015. aastal.

Kardetud bandiit

Praegu on Voblikov kohtu all rööviga, mille plaan tehti väidetavalt valmis eelmise vanglakaristuse ajal 2011. aastal. Ta kavandas röövi, mille käigus murdis tema jõuk sisse kohalikku suurtallu. Selle eest ähvardab teda 10 aastat karistuskoloonias.

Öine rööv võeti ette, kuna väidetavalt hoidis omanik majas suurt kogust sularaha. Röövlitel aga ei vedanud, sest neile hakati vastu ja nad lahkusid tühjade kätega. See oli aga üks viimastest juhtumitest, mis kahvatub jõugu varasemate tegude ees.

Mõni aeg enne seda külvas Voblikovi salk Altai piirkonnas tõsist hirmu. 2000ndatel rööviti Novosibirskis rikaste inimeste kortereid. Ühe sellise ettevõtmise käigus tapeti kaks inimest, mis tõigi Voblikovile 19-aastase vanglakaristuse. Tänu vangistuse lühenemisele tervislikel põhjustel saigi ta väidetavalt hilisemaid tegusid plaanida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles