Perearst Joller põrutab: arstitudengid õpivad nädalaga rohkem kui Paljas Porgand aastaga

Elu24
Copy
Perearst Karmen Joller ja blogija Merilin Taimre.
Perearst Karmen Joller ja blogija Merilin Taimre. Foto: Madis Sinivee/ Konstantin Sednev

Perearst Karmen Joller võttis ühismeedias sõna tervisenõuannete kohta, mida blogija Merilin Taimre jagab. «Mul oleks sügavalt häbi enda harimatust ja jultumust sel moel demonstreerida,» ütleb ta.

Postimehes avaldati hiljuti mahukas artikkel sellest, kuidas Merilin Taimre ehk Paljas Porgand oma soovitustega tuhanded elud ohtu seab. Blogija aitab enda sõnul inimesi, kuid on korduvalt rõhutanud, et vastutust ta võtta ei soovi. Arstide hinnangul on tema tegevus ohtlik ning palju tuleb teha vigade parandust, et väärarusaamad noortel jäädavalt ei kinnistuks.

Taimre sõnul jälgib ta arste, kuulab nende taskuhäälinguid ja loeb palju raamatuid – sealt ammutab ta oma teadmisi.

Doktor Jolleri arvates jääb sellest kõigest siiski väheks. «100 tundi aastas, kolm aastat ja ongi olemas julgus jagada tervisenõuandeid,» imestab Joller. «Arstiteaduskonnas õpitakse 6–12 aastat, see 100 tundi tuleb täis vähem kui ühe nädalaga,» kommenteerib ta Merilin Taimre teadmisi.

«On tervisehäireid, mida ei ole võimalik ravida. On tervisehäireid, mida on võimalik ravida osaliselt või täielikult või raviga kontrolli all hoida. Kõikide eelpool mainitud haiguste puhul on äärmiselt oluline inimese enda panus ja mõnedki alternatiivmeditsiini võtted aitavad enesetunnet parandada,» jätkab Joller.

«Ja siis on haigused, umbes 80 protsenti kõikidest haigustest, mis varem või hiljem paranevad iseenesest. Sest meil on imeline, iseparanev keha, mis teatud piirini kannatab välja ka süstemaatilise tervist kahjustava käitumise,» lisab perearst.

«Nende iseparanevate haiguste «ravimise» au võtavadki sageli endale šarlatanid. Mõnigi neist rikastub õnnetute, abi otsivate inimeste arvel. Ja kui inimene ei parane, on süüdi ikka ta ise, mitte šarlatan, kelle nõuandeid ta järgis,» põrutab Joller lõpetuseks.

100 tundi aastas, kolm aastat ja ongi olemas julgus jagada tervisenõuandeid! Mul oleks sügavalt häbi enda harimatust...

Posted by Karmen Joller on Reede, 26. märts 2021
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles