ALATUD KUULUJUTUD ⟩ Suessi kanali blokeerimises süüdistatakse Egiptuse esimest naiskaptenit (2)

Elu24
Copy
Marwa Elselehdar ja Suessi kanalisse kinni jäänud Ever Given. Elu24 kollaaž.
Marwa Elselehdar ja Suessi kanalisse kinni jäänud Ever Given. Elu24 kollaaž. Foto: Instagram, MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT/Scanpix

Konteinerlaev Ever Given kiilus Suessi kanalis kinni, peatades laevaliikluse ühel enim kasutatud kaubateel. Pärast seda hakkas helendama Marwa Elselehdari mobiiltelefon, millele laekusid sõnumid kuulujuttudest, justkui oleks tema olnud kanalisse kinni jäänud laeva kapten.

«Olin šokeeritud,» tõdes Egiptuse esimene naiskapten, kes murdis läbi kõigist ühiskondlikest stereotüüpidest. Juhtunu ajal oli aga naine tööl hoopis teisel laeval, mis oli sündmuspaigast lausa sadade kilomeetrite kaugusel Aleksandrias, kirjutab BBC.  

Kuulujutud sellest, et Ever Giveni kaptenina oli parasjagu ametis Marwa Elselehdar, hakkasid levima võltsuudiste tõttu. Samuti levitasid Twitteris mitu kasutajat tema nime alt valeväiteid. 29-aastane Marwa Elselehdar ütles BBC-le, et tal pole õrna aimugi, kes seda lugu esimesena levitas või miks seda tehti. «See oli inglise keeles, mistõttu levis see eri riikides väga kiirelt,» rääkis ta. 

«Tundsin, et mind võidakse sihtida võib-olla seetõttu, et olen selles valdkonnas edukas naine või et olen egiptlane, kuid ma pole päris kindel,» selgitas Elselehdar. Merenduses on alati domineerinud just mehed ning rahvusvahelise mereorganisatsiooni andmetel on vaid kaks protsenti meremeestest naised. 

Õpingute ajal seisis Elselehdar enda sõnul seksismiga silmitsi pea igal sammul. «Pardal olid kõik vanemad ja täiesti teistsuguse mõtteviisiga mehed, mistõttu oli raske leida mõttekaaslasi, kellega suhelda,» rääkis ta. Naise sõnul oli üksinda sellest kõigest välja tulla ilma vaimset tervist kahjustamata väga keeruline. 

Elselehdar tõdes, et kartis valeuudiste tõttu isegi oma tööst ilma jääda ja oli mures oma maine pärast. «Inimesed meie ühiskonnas ei aktsepteeri endiselt mõtet, et tüdrukud töötavad pikka aega merel oma perest eemal,» lisas Elselehdar. Naiskapteni sõnul ei tasu aga heakskiitu ootama jääda, vaid teha seda, mis meeldib. 

Pärast kooli lõpetamist tõusis Elselehdar esimese tüürimehe ametikohale ja juhtis laeva Aida IV. See oli esimene laev, mis navigeeris 2015. aastal äsja laiendatud Suessi kanalis. Sel ajal oli ta noorim ja ühtlasi ka esimene naissoost Egiptuse kapten, kes veetee ületas.

Kuigi tähelepanu oli esialgu ennekõike negatiivne, tõdeb naine, et kogu juhtunust on pisut ka kasu olnud. «Sain veelgi kuulsamaks, kui olin varem,» lisas ta. Elselehdar soovib olla ka edaspidi merenduses teistele naistele eeskujuks. «Minu sõnum naistele, kes soovivad olla merenduses, on võidelda selle eest, mida armastate, ja mitte lasta negatiivsusel end liialt mõjutada,» lõpetas naiskapten.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles