PERSOON ⟩ Vanaemalt riielda saanud Toompea mässaja teeb politsei kohta üllatava avalduse

Heidi Ruul
, Reporter-toimetaja
Copy

Füüsik, insener, matemaatikaõpetaja, trummar, kitarrist, vegan, Toompea meeleavaldaja – kõik need tiitlid käivad ühe mehe kohta, kuid just pika nimekirja viimase tiitliga on Mihkel Tiganik viimasel ajal eriti kirkalt silma paistnud. 

Tiganik kinnitab, et tema kohta on viimasel ajal levitatud eksitavat teavet. Näiteks Arteris avaldatud artiklis kirjutati, et ta oli korduvalt palunud end politseil jaoskonda viia. «See on vale, ma ei palunud politseilt midagi, nad ise tulid ja viisid mind jaoskonda. Mina mängisin ainult kitarri ja politsei ise tuli, mingit palumist ei olnud. Ei tea, kust kohast see palumise valeväide võeti. Minu jaoks on see alandav,» kostab Tiganik.

«Vanaema helistas mulle eile ja pahandas minuga, et mis mõttes, Mihkel, sa palusid politseil ennast ära viia?! Ma ütlesin, et ei-ei, see on valeinformatsioon! Ei tea, mida kõik võivad selle peale minust arvata? Ei olnud seal mingisugust palumist,» kordab ta ning lisab, et sel päeval oli politsei hästi suurte jõududega väljas. 

Kuigi Tiganik on kuulsust kogunud kogenud meeleavaldajana, peab ta ise ennast pigem meelelahutajaks. «Mõnusam on koguneda, kui keegi pilli mängib – muusika rahustab. Üks mu tuttav ütles, et ainukene hea süsteem on muusikasüsteem. Ma lihtsalt läksin sinna pilli mängima ja ega ma midagi erilist ei plaaninudki seal teha,» meenutab ta.  

Meeleavaldajad protesteerivad teadupoolest ka koroonaviiruse leviku tõkestamise meetmete vastu, kuid Tiganiku sõnul pole ta teiste meeleavaldajatega tingimata samas paadis. «Mulle on hingelähedaseks looduse teemad. Kui me oma looduse tuksi keerame, siis seda enam samal kujul tagasi ei saa. Meil on meeleavaldustel kogukond tekkinud. Olen juba teiste inimestega tuttavaks saanud ja kogukonnas on ju ikka hea olla! Toompeal kogunevad meeleavaldajad on väga erineva sotsiaalse taustaga. Pean küll mainima, et mina teiste meeleavaldajatega samas meeleolus ei ole,» kinnitab mees.  

Mihkel Tiganik Toompeal.
Mihkel Tiganik Toompeal. Foto: Konstantin Sednev

Meeleavaldusel osalemisega kaasnevad tagajärjed

Kui mõned päevad tagasi teatas samuti meeleavaldustel osalenud tšellist Silvia Ilves sotsiaalmeedias, et tema meelestatuste tõttu tühistati eelseisev kontserdituur, siis päris puhta nahaga pole pääsenud ka Mihkel Tiganik. «Olin enne ühes trummibändis. Miskipärast visati mind sealt välja, ma ei teagi, miks. Nad nägid, et ma olin meeleavaldustel ja nad hakkasid mind natsiks nimetama. See oli minu arust nende poolt hästi halb käitumine,» ütleb mees.

«Nad pärast selgitasid, et kui ma oleksin neile teada andnud, et ma sinna lähen, siis poleks nad mind välja visanud. Aga kuna ma neile teada ei andnud, siis nad olid mu peale pahased. Pidin neile prooviruumi võtme tagastama ja isegi minu trummid jäid nende kätte! Mul oli seal peaaegu tuhande euro eest trumme – neid mulle tagasi ei antud,» kurvastab ta. 

See, et meeleavaldusel osalejaid sel moel koheldakse, võib olla mehe sõnul siiski mingis mõttes põhjendatud. «Kui sa lähed protestima, siis tuleb selleks valmis olla. Ma olen nüüdseks olnud viis aastat vegan ja just veganiks hakates sain ma aru, kui palju kurjust inimühiskonnas on. See teadmine tekitas minus stressi ja ma ei saanud kuskilt abi. Siis ma hakkasin nende tänavaaktsioonidega tegelema,» paljastab meelelahutajast õpetaja.

«Mul on politseiga ka varem samadel teemadel tegemist olnud, aga probleeme mul endal ei tulnud. Ma arvan, et kedagi ei tohi kritiseerida – kõige rohkem proovin just sellest kinni pidada. Kui politsei tuleb ja viib mind ära, siis ma ikkagi ainult kiidan politseinikke, ütlen, et minu arust teevad nad oma tööd hästi! Nende ülesanne ongi ju lihtsalt meeleavaldust turvata. Minu motoks on see, et mitte kedagi ei kritiseerita!»

Tiganik on erinevatel meeleavaldustel osalenud juba viis aastat.
Tiganik on erinevatel meeleavaldustel osalenud juba viis aastat. Foto: Konstantin Sednev

Ka politseinike suhtumine meeleavaldajatesse on olnud mehe sõnul kogu aeg normaalne. «Eks nad seal olid ka vahepeal natukene närvis, aga mina proovisin nendega rahulikult rääkida, ma ei tahtnud nendega vaielda, vaid proovisin nendega sõber olla,» meenutab ta.  

«Minu arvates on natukene vale küll, kui need protestijad seal niimoodi politseinikke solvavad. Seda asja mina heaks ei kiida! Politseinikesse tuleb ikkagi austusega suhtuda, neid ei tohiks kritiseerida,» ütleb mees.

«Ma ise ka tean, et vahepeal osa protestijaid seal karjusid politseinikele: «Häbi!» See ei olnud nende poolt üldse ilus. Kui sa teist kritiseerid, siis ta ju tõmbabki kaitsepositsiooni!» 

Tiganiku sõnul on nii meeleavaldajad kui ka meeleavaldusi turvav politsei täbaras olukorras. «See on selline piinlik olukord, kus me oleme kõik koos. Politsei teeb lihtsalt oma tööd. Politseinike töö osas pole mul meeleavaldajana küll midagi halba öelda. Kui, siis seda, et mõnel päeval nad ikkagi pingutasid oma jõududega seal pisut üle. Oli nii, et istusin koos kahe sõbraga, samal ajal jälgis meid 15 või 20 politseinikku. Imestasin, et nii palju politseinikke, aga turvaline tunne oli küll,» tunnistab ta.

Mehel politseile etteheiteid ei ole, ta mõistab, et nad teevad meeleavaldustel vaid oma tööd.
Mehel politseile etteheiteid ei ole, ta mõistab, et nad teevad meeleavaldustel vaid oma tööd. Foto: Konstantin Sednev

Otsest provotseerimist, millest sotsiaalmeedias on kõvasti juttu olnud, mees oma silmaga tunnistanud pole. Enim käis talle närvidele hoopis teine eriti üllatav asi: «Mis mulle kõige rohkem stressi põhjustas, oli meeleavaldajate omavaheline arutelu ja sisemised vaidlused. Näiteks siis, kui meeleavaldus taheti Toompealt Vabaduse väljakule viia. Mina olin selle vastu, aga vaidlemist ja erimeelsusi oli selle puhul ikka palju.»  

Õpilased ei tee teist nägugi, aga kolleegid...

Tamsalu gümnaasiumis matemaatikaõpetajana töötav mees tõdeb, et siiani pole õpilased tema meeleavaldaja-karjääri kohta midagi erilist öelnud. «Täiskasvanud küsivad minult ikka vürtsikamaid küsimusi, millele on raskem vastata. Ma ei ole küll tundnud, et õpilastel minu vastu nüüd mingi pahameel tekkinud oleks,» ütleb Tiganik.

Hoopis teine seis valitseb aga õpetajate toas. «Kooli juhtkonna ees ei tohi ma kindlasti oma tegevusi hetkel kiita. Kiitlemist ei tohi olla! Lihtsalt teen oma tööd ja ütlengi, et ma olin seal meelelahutajana. Rahvas sai seal kokku ja siis mina lihtsalt mängisin pilli. Ega ma seal ju midagi väga erilist ei teegi, kui aus olla,» tunnistab mees lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles