VIDEO ⟩ 95-aastaseks saanud Elizabeth II teeb sama, mida tegi Elizabeth I

Inna-Katrin Hein
Copy
Briti kuninganna Elizabeth II külastas 23. mail 2019 Londoni Heathrow lennujaama
Briti kuninganna Elizabeth II külastas 23. mail 2019 Londoni Heathrow lennujaama Foto: Tolga Akmen/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti kuninganna Elizabeth II sai 21. aprillil 95-aastaseks, tähistades oma sünnipäeva esimest korda lesena, sest ta abikaasa prints Philip suri 9. aprillil 99-aastasena.

Briti meedia teatel avaldas Elizabeth II Briti kuningliku pere Instagrami leheküljel tänu kaastundeavalduste ja sünnipäevaõnnitluste eest.

«Olen saanud 95. sünnipäevaks palju õnnitlusi, mida hindan kõrgelt. Meie pere on veel leinas, kuid on südantsoojendav näha ja kuulda mälestusi minu mehest nii Suurbritanniast, rahvaste ühenduse riikidest kui kogu maailmast,» kirjutas Elizabeth II.

Briti kuninganna tänas kaastundeavalduste eest ka oma pereliikmete nimel.

«Oleme liigutatud ja meile meenutatakse, milline tähtis roll Philipil maailmas oli,» teatas Elizabeth II.

Elizabeth II ja ta abikaasa prints Philip olid abielus 73 aastat. Nad abiellusid 20. novembril 1947 Londonis Westminster Abbeys.

Instagrami kasutajad märkasid, et Elizabeth II oli tänuavaldusele lisaks oma nimele ja numbrile kirjutanud ka R-tähe.

Ajaloolased selgitasid, et R on lühend ladinakeelsest sõnast «regina», mis tähendab «kuninganna».

Elizabeth II allkirjastab kõik ametlikud dokumendid nii, et nimele lisab R-i.

Ajaloolaste sõnul tegi seda ka Inglise kuninganna Elizabeth I (eluaeg 1533 – 1603; valitses 1558 kuni surmani), kellest jäänud dokumentidel on lisaks nimele näha ka suurt R-i.

Ajaloolased lisasid, et kuninganna Elizabeth II täidab eelkõige tseremoniaalset rolli, kuid Elizabeth I oli tegelik riigipea, kelle otsustest sõltus palju. 

Inglise kuninganna Elizabeth I (1533 - 1603) ja ta allkiri. Nime lõpus on näha R-tähte
Inglise kuninganna Elizabeth I (1533 - 1603) ja ta allkiri. Nime lõpus on näha R-tähte Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles