SELGITUS ⟩ Kes on Toompeale protestijaid taltsutama saadetud karmi välimusega terviseametnik?

Elu24
Copy
17.04 meeleavaldus.
17.04 meeleavaldus. Foto: Kuvatõmmis

Koroonameetmete vastaste protestijate ridades on hiljuti kõmu tekitanud terviseametnik, kes nägi Toompea meeleavaldusel rahvast taltsutades äravahetamiseni politsei moodi välja.

Elu24 järelepärimise peale andis asjale põhjaliku selgituse terviseameti pressiesindaja Imre Kaas. Tema sõnul on see tõesti politsei ja terviseametnike üks koostöövorm, et aidata ametkonda kriisi käigus ootamatult tekkinud kohustusega kontrollida piirangute järgimist.

«Ajal, mil massiline kogunemine on keelatud, tuleb inimestele nende endi tervise kaitseks appi minna ja selgitada, et viirus levib ka vabas õhus. Siiski on riikliku järelevalve teostamise ja kohtuvälise menetleja ülesannete täitmisel ilmnenud lüngad,» tunnistas Kaas. «Valdavalt meditsiinitaustaga töötajad ei ole saanud ettevalmistust õigusrikkujate ohjeldamiseks. See on seni olnud eelkõige politsei pädevus.»

Selle lahendamiseks palus terviseamet abi PPA-lt. «Politsei- ja piirivalveamet peatas mitmete politseiametnike avaliku võimu teostamise õiguse ja suunas nad terviseameti käsutusse,» selgitas Kaas. «Kõik need tervisekriisi ajaks appi tulnud inimesed nimetati tähtajaliselt terviseameti koosseisu ja me käsitleme neid meie töötajatena.»

«Kui muu enam ei aita, peame nende inimeste tervise üle valvama politsei meetoditega,» tõdes Kaas.

«Kui meeleavaldajad on neid põlglikult «tervisepolitseiks» nimetanud, vastab see laias laastus isegi tõele,» märkis Kaas. «Kui muu enam ei aita, peame nende inimeste tervise üle valvama politsei meetoditega. Meie eelistaks muidugi rahumeelset ja teadusepõhist selgitustööd.»

Politseilaadses vormis terviseametnik tekitas koroonaprotestijate seas eelmisel nädalavahetusel nähtavasti üpris tulist reaktsiooni. «Vormiriietuse eesmärgiks on kandja staatuse visuaalne väljendamine. Inimene peab aru saama, et tegemist on tööülesandeid täitva ametnikuga,» põhjendas aga Kaas.

Tema sõnul ei ole terviseametil vormiriietuse kirjeldust. «Siiski võivad meile tööle suunatud politseiametnikud kanda nendele väljastatud vormiriietust, millelt terviseameti koosseisus tegutsedes eemaldatakse politseile viitavad eraldusmärgid,» kirjeldas Kaas. «Pidasime vajalikuks eristada terviseametnikke muudest järelevalveametnikest ning seetõttu võtsime kasutusele mõned täiendavad esemed, näiteks vestid ja joped koos asutuse nimetusega.»

«Muidugi ei tohi riietus olla vastuolus heade tavade ja kommetega. Politsei vormiriietus ja selle erinevad elemendid (sealhulgas kantud torusall) ei lähe meie hinnangul vastuollu riietuse heade tavade ja kommetega ning annab inimestele selge signaali, et tegemist on terviseameti tööülesandeid täitva ametiisikuga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles