Kanaari saarte juurde jõudis paat 3 elusa ja 17 surnud migrandiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Sahara alusest Aafrikast pärit migrant Hispaania Kanaari saartel Arguineguinis pärast merelt päästmist
Sahara alusest Aafrikast pärit migrant Hispaania Kanaari saartel Arguineguinis pärast merelt päästmist Foto: Angel Medina G./EPA/Scanpix

Inimõigusorganisatsioonide andmetel on Aafrika eri riikidest jõudnud üha enam inimesi Põhja-Aafrikasse, et liikuda üle Vahemere Euroopasse. Samas on aina rohkem neid migrante, kes üritavad jõuda Hispaaniale kuuluvatele Kanaari saartele.

Hispaania õhujõudude lennuki piloot märkas 26. aprillil Kanaari saarestiku El Hierro saarest 500 kilomeetri kaugusel avamere pool paati inimestega, kes olid tõenäoliselt põgenikud, teatab afp.com.

Hispaania õhujõudude päästekopter läks sündmuspaigale. Päästjad leidsid eest 17 surnut ja kolm ellujäänut, kellest kaks olid mehed ja üks naine.

Hispaania õhujõudude päästekopter, mis päästis Kanaari saarte juurest paadist kolm elus olnud migranti. Samas paadis oli veel 17 surnut
Hispaania õhujõudude päästekopter, mis päästis Kanaari saarte juurest paadist kolm elus olnud migranti. Samas paadis oli veel 17 surnut Foto: Miguel Barreto/EPA/Scanpix

Pinnaltpäästjad tõid ellujäänud kopterisse ja nad viidi Tenerifele haiglasse tervisekontrolli. Ühe mehe seisund oli raskem, kuna tal oli olnud pikaajaline veepuudus.

Sündmuskohale läks ka Hispaania merepääste, mille esindajad tõid paadis olnud hukkunud laevale ja nad viidi samuti Tenerifele.

Uurimisel ilmnes, et kõik paadis olnud olid tulnud Sahara kõrbest lõunasse jäävast Aafrikast. Millisest Põhja-Aafrika riigist paat koos migrantidega lahkus, ei ole veel selge.

Kõige lühem teekond Aafrikast meritsi Euroopasse on Maroko rannikult Hispaaniale kuuluvatele Kanaari saartele. Teekonna pikkus on umbes 100 kilomeetrit, kuid see on Atlandi ookeani tugevate hoovuste tõttu siiski ohtlik. Migrantide täispuhutavad ja puidust paadid on tavaliselt halvas seisus ja ülekoormatud.

Kaart, millel on näha migrantide teekonda Hispaania Kanaari saartele
Kaart, millel on näha migrantide teekonda Hispaania Kanaari saartele Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Üha rohkem migrante üritab jõuda Kanaari saartele, kuna Euroopa lõunarannikule on lisatud patrulle, et takistada sisserändajatel ebaseaduslikult üle Vahemere tulla.

Selle aasta jaanuarist märtsini saabus Kanaari saartele umbes 3400 inimest. Möödunud aastal samal ajavahemikul saabus Kanaaridele üle poole vähem inimesi.

Inimõigusaktivistide sõnul ei ole ka Aafrikas koroonaolukord kiita ja paljud aafriklased loodavad, et Euroopas aidatakse neid.

Kanaari saarte põgeniketulva jälgib abiorganisatsioon Caminando Fronteras, mille andmetel hukkus möödunud aastal Hispaaniale kuuluva saarestiku juures 1851 migranti.

Abiorganisatsiooni asutaja Helena Maleno teatas Twitteris, et märtsis kadus Mauritaaniast Kanaari saartele üle mere tulnud migrantidest 283.

Hispaania politsei teatas, et 25. aprillil üritas sadakond migranti ujuda Marokost Hispaaniale kuuluvasse Ceutasse, mis on hispaanlaste enklaav Marokos Gibraltari väina lõunaosas.

Ceuta politsei sõnul liikusid migrandid 20–30 inimesest koosnenud rühmades, kus oli ka alaealisi.

Käputäis migrante jõudis omal jõul rannale, kuid enamik vajas Hispaania rannavalve abi.

Ceuta politsei sõnul ei tule migrandid enamasti nii suurtes rühmades, tavaliselt on 10–20 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles