NAISTEJUTUD ⟩ 18 näpunäidet, kuidas rääkida lastega seksist

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Lastega seksist rääkimine ei pruugi olla lihtne, kui sa ise oled kasvanud keskkonnas, kus seks oli häbiväärne ja stigmatiseeritud teema. Ometi on väga oluline, et lapsed teaksid ka sellest elu osast.

Meie lapsed kasvavad väga seksualiseeritud ühiskonnas ning nad näevad seksuaalse sisuga pilte ja kuulevad seksuaalse sisuga sõnu väga varakult. Kõige parem on hakata rääkima lastega seksist varakult, võttes arvesse muidugi ka nende arengutaset.

Lisaks «Naistejuttudele», kus Dagmar ja Kristina annavad nõu enda kogemuse põhjal, korjasime kokku mõned ekspertide nõuanded lehelt Healthy Children, mida seksist rääkides tähele tasub panna.

  • Ära unusta armastust. Mõista, et su teismelise elus on romantilised sidemed väga olulisel kohal ja nendega on seotud tugevad ja intensiivsed tunded. Pea seda meeles ka siis, kui su lapse perspektiiv ja armastuse definitsioon erinevad sinu omast.
  • Ära hoidu oma laste harimisest. Kui sina neid ei hari, siis teeb seda keegi teine. Räägi nendega seksist!
  • Räägi seksist varakult ja sageli. Ta ei pruugi sind alati kuulda ja mitte alati ka uskuda. Sageli ta unustab, eriti kui ta polnud valmis kuulama. Aga sageli kuuleb ta siis, kui ta teeskleb, et ei kuula.
  • Väldi vestlusi, mis on vaid keelud. «Ära seksi.» «Ära jää rasedaks.» «Ära saa haigust.» Need vestlused pole produktiivsed. Keskendu parem sellele, mida laps saab teha, et tema suhe partneriga oleks seksuaalselt eluterve. Kuidas otsustada, et temast ollakse päriselt huvitatud, mitte ainult seksi pärast? Kuidas öelda, et ta ei ole valmis edasi minema, isegi kui tunneb selleks survet? Need vestlused peavad kindlasti laualt läbi käima. Anna lapsele tööriistad, mida ta saab kasutada!
  • Õige aeg, õige koht. Paku lapsele täpset infot tema arengutaseme kontekstis. Kui väikelaps küsib, mida seks tähendab, püüa kõigepealt aru saada, kust tema küsimus pärineb ja mida ta silmas peab. Siis anna võimalikult aus vastus, mis rahuldab konkreetse uudishimu, kuid ei lähe ilmtingimata liiga kaugele.
  • Ole aus. Lükka ümber müüdid ja kuulujutud. Paku täpset infot. Kasuta lihtsat keelt, kuid austa lapse intellekti ja uudishimu. Ära mingil juhul alaväärista oma last!
  • Jõusta oma last. Anna talle teada, et ta väärib austust oma suhetes, et ta väärib oma ruumi, oma sõpru, oma peret ja ta peab tundma end enda kehas hästi. Õpeta last, et suhtes antakse ja võetakse, kuid et hea suhe paneb tundma end paremini ja annab sinu maailmale väärtust juurde.
  • Sea positiivsed ootused. Ütle lapsele, et ta on väärt kogema suurepärast seksi. Räägi, mis on seksi juures head. Las ta seab positiivsed standardid. Aita lapsel mõista, miks on seks midagi, mida tasub oodata ja aita tal realistlikult mõista, millal ta teab, et võib asjaga kaugemale minna.
  • Kasuta meediat. Meedias on seksi palju, kasuta seda hüppelauana, et seksist rääkida. Ära mõista hukka, vaid selgita.
  • Ole eeskujuks. Kui sul on hea suhe, siis ütle seda oma lapsele. Las lapsed näevad ka seda, kui te partneriga ei nõustu – ja kuidas te siis olukorra lahendate.
  • Sul on kaks kõrva ja üks suu. Kuula rohkem kui sa räägid. Ole turvaline paik, kus laps saab rääkida oma mõtetest ja tunnetest.
  • Küsi, ära ütle. Uuri, mida su laps tunneb ja mõtleb. Mida tähendab poisi või tüdrukuga «käimine» teatud vanuses? Kuula ja mõista, mida tähendab olla teismeline. Mõista, ära mõista hukka. Rääkige ka tema sõpradest ja nende suhetest.
  • Ära küsi liiga palju küsimusi. Las ta jagab siis, kui on valmis jagama.
  • Räägi üldiselt. Kui sa oled valmis rääkima üldiselt, lubab see ka rasketel teemadel vestlusest osa olla, samas aga ei pane see kedagi ebamugavalt tundma. Anna oma lastele teada, et sa oled ise olnud rasketes olukordades või et sul on noorena olnud teatud kogemusi ja et mingil tasandil oled sa valmis asjast rääkima. Väldi ka oma laste ülekuulamist, et saada teada täpseid detaile, mida ta on teinud ja mida mitte. Kui sa hoiad asjad üldised, lubab see vestlusel kauem (ja ehk sügavamalt) kesta.
  • Teismeeas harjutatakse. Teismeiga on suurepärane aeg, et suhete kohta õppida. Mis on armumise ja armastuse vahe? Mis on tüdruksõbra ja poiss-sõbra erinevus sõbrast, kes on tüdruk või poiss? Kuidas ta kohtleb sind, kui te olete kahekesi versus seltskonnas? Kas ta suudab hoida saladust? Ilma eksimata ei tea me, milline on hea suhe, samas aga liiga suured eksimused võivad lõplikult meie elu muuta.
  • Asjad, mille nimel tuleb pingutada, on väärtuslikud. Las su laps õpib oma vigadest. Eesmärgiks on omandada tervislikud suhteoskused. Kui sa liialt kaitsed oma last trauma eest, siis jäävad tal olulised õppetunnid omandamata. Jah, see võib tähendada ka murtud südant.
  • Väldi sõna «pettumus». Laste suurim hirm on valmistada oma vanematele pettumust. Sa peaksid lapsele ütlema, kui tema käitumine on ohtlik või vale, aga anna talle selge sõnum – pole midagi, mida ta teha võiks, mis paneks sind teda enam mitte armastama. Kinnita, et kui su vererõhk alaneb, tahad sa tema jaoks alati parimat ja vajadusel aitad leida vajaliku abi. Su eesmärgiks peaks olema vältida iga hinna eest olukorda, kus laps kardab sinu vihastamist ja ei julge tulla sinu juurde siis, kui ta vajaks sind just kõige enam.
  • Anna selge sõnum: turvalisus on esikohal. Tõenäoliselt on sulle kõige tähtsam su lapse turvalisus. Ole selles sõnumis selge ja korda seda tihti: sulle on kõige tähtsam, et su lapsega oleks kõik korras. Leiutage salasõna, mida su laps saab öelda olukorras, kus ta tunneb end ohustatuna. Pane paika standard, kuidas laps saab end kaitsta haiguste ja soovimatu raseduse eest, hoolimata sellest, mida sa arvad tema seksialastest otsustest. Taga, et su laps saaks igas olukorras sinu poole pöörduda.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles