Staarmetsümiseja: talv kestab veel kuus nädalat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulus metsümiseja Punxsutawney Phil enne ennustust
Kuulus metsümiseja Punxsutawney Phil enne ennustust Foto: SCANPIX

USAs on pikaajaline komme ennustada metsümiseja abil, kui pikalt talv veel kestab.

Eile leidis Pennsylvanias Punxsutawneys aset iga-aastane tseremoonia kuulsa metsümiseja Punxsutawney Philiga, kes näitas, et talv veel vähemalt kuus nädalat, edastab Reuters.

Ligi 18 000 inimest oli kogunenud vaatama, kas Phil heidab varju või mitte. Siis tähistati ka Groundhog Dayd ehk küünlapäeva.

Legendis seisab, et kui talvituv metsümiseja heidab pesast välja tulles varju, siis kestab talv veel kuus nädalat. Just nii juhtuski. Kui aga vari puudub, siis on oodata varajast kevadet.

Metsümisejate abil on USAs talve pikkust ennustatud alates 1887. aastast.

«Siin ei ole õiget talve veel olnud, nüüd oleks aeg sellel tulla,» lausus üritusel osalenud Melanie Haintz.

Ilmaennustamisel Punxsutawneys oli kohal ka Pennsylvania kuberner Tom Corbett, kes oleks Phililt tahtnud teistsugust ennustust, et osariik ei peaks nii palju raha kulutama lumekoristamisele ja teedele soola raputamisele.

Kohaletulnute arvates oli Punxsutawney Phili «ennustus» õige.  USA meteoroloogide sõnul on aastate jooksul metsümiseja ennustus 40  protsendi ulatuses täppi läinud.

Samas oli ka inimesi, kes küsisid, kas see ennustus võib kehtida ka Euroopa kohta, kuid sellele metsümiseja vastata ei osanud.

Euroopas on karmi talve tõttu hukkunud juba üle 160 inimese.

Metsümiseja (Marmota monax) on Põhja-Ameerika suurim oravlane.

Täiskasvanud isend on tavaliselt 40–65 sentimeetrit pikk, saba aga 15 sentimeetrit. Ta kaalub 2 - 4 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles