Sekskursioonile! Pühapäeval avastatakse Tallinna kõlvatut minevikku ja õpetatakse lambasoolest kondoome tegema

Elu24
Copy
Tallinna Linnamuuseum korraldab sekskursiooni.
Tallinna Linnamuuseum korraldab sekskursiooni. Foto: Meeli Küttim

Pühapäeval, 13. juunil esitleb Tallinna linnamuuseum tasuta näitust «Kõlvatu Tallinn» pealinna prostitutsiooni ajaloost. Toimuvad ekskursioonid ja õpitoad ning kelmikaid ja kõlvatuid laule esitab Lauri Õunapuu ansamblist Metsatöll.

Näituse avamise puhul toimuvad 13. juunil Lauri Õunapuu kontserdid. Kõlvatute lauludega põimitud tasuta seksursioon liigub mööda linna ajaloolisi patuurkaid. Linnamuuseumis toimuvad ka prostituudi ametitõendi ja lambasoolest kondoomide valmistamise töötoad.

Näituse kuraator Madli Vendik tõdeb, et prostitutsioon on olnud Tallinna linnakultuuris varasematel aegadel tavaline nähtus: «Meil on teada keskajast ka üks lõbumaja, mida pidas Tallinna raad.» 

Näitusele sai tõukeks siiski kurikuulus Ned de Baggo. Baltisakslasest «pornokuningas» tegutses Tallinnas kahe maailmasõja vahel ning temaga seotud skandaalid pakkusid toona omajagu kõne- ja kõmuainest.

Pühapäeval saab avastada, kui kõlvatut elu Tallinnas minevikus elati.
Pühapäeval saab avastada, kui kõlvatut elu Tallinnas minevikus elati. Foto: Meeli Küttim

Tema pöörane elu ja triksterlik käitumine oli näituse jaoks ilmekas materjal. «Siis hakkasime otsima võimalusi teemat laiemalt avada ja sobivat vaatenurka selle kajastamiseks,» selgitab Vendik.

Kuraator rõhutab, et teda üllatas, kui misogüünselt on prostitutsiooni teemat seni käsitletud.

Näitus ei keskendu kindlasti prostitutsiooni glamuriseerimisele, vaid valgustab läbi ka selle varjuküljed. Seetõttu soovitab kuraator võtta sõna «kõlvatu» näituse nimes mitmetähenduslikult ning irooniaga: «Me kutsume näitust külastama avatud uudishimuga ja tarbetut hinnangut andmata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles