Suri Hollywoodi veterannäitleja Ned Beatty

Getter Trumsi
, Reporter-toimetaja
Copy
Ned Beatty 1978. aasta «Supermani» filmis.
Ned Beatty 1978. aasta «Supermani» filmis. Foto: AFP / Scanpix

Suri Hollywoodi veterannäitleja Ned Beatty, kes pälvis oma põgusa rolli eest filmis «Televõrk» (1976) Oscari nominatsiooni. Beatty oli 83-aastane.

Aastakümneid näitlemisega tegelenud Ned Beatty suri pühapäeva hommikul oma Los Angelese kodus, vahendab apnews.com

Ned Thomas Beatty sündis 1937. aastal Louisville'is ja kasvas üles Lexingtonis. Mõnda aega arvas Beatty, et temast saab preester, kuid ta muutis oma meelt, kui ta sai keskkoolis rolli kooli näidendis.

83-aastaseks elanud näitleja karjäär saigi tegelikult alguse teatrilaval, kuid 1972. aastal sai ta esimese ekraanirolli filmis «Deliverance». Filmi ühes meeldejäävas stseenis mänginud Beatty jättis endast juba toona märgi maha. 

«Inimestele nagu mina öeldakse palju: «Ma tean sind! Ma tean sind! Kus ma sind näinud olen?»» naljatas Beatty 1992. aastal, viidates tõsiasjale, et tema nimi on küll üsna tundmatu, kuid tema nägu tuntakse alati ära.

Beatty pälvis 1976. aastal oma ainsa Oscari nominatsiooni. Tema roll Sidney Lumet' filmis «Televõrk» kestis kõigest viis minutit ja 53 sekundit, kuid see oli meeldejääv ja Beatty kolmeminutilist monoloogi peetakse üheks parimaks. 

Beatty tegi kaasa ka 1978. aasta «Supermani» filmis ja selle järjefilmis. 

Ned Beatty (vasakul) 1980. aasta «Superman II» filmis koos Gene Hackmaniga. 
Ned Beatty (vasakul) 1980. aasta «Superman II» filmis koos Gene Hackmaniga. Foto: Rights Managed/Scanpix

Filmirollide vahel võis Beattyt näha telesarjades ja teatrilaval. Tänu sellele kutsuti teda ühel hetkel ka Hollywoodi töökaimaks näitlejaks, vahendab IMDb andmebaas.

2013. aastal läks näitleja pensionile, kuid enne seda tegi ta kaasa mitmes rohkem tuntud filmis, näiteks «Lelulugu 3», «Tapja minu sees» ja «Charlie Wilsoni sõda». 

Beatty oli abielus neli korda. Esimesest kolmest abielust oli tal kaheksa last. 1999. aastal abiellus ta Sandra Johnsoniga, kellega näitleja oli koos oma surmani. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles