USA ja Venemaa noored arutlevad: kas meie riigid saaksid hoopis sõbrad olla?

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
USA president Joe Biden ja Venemaa president Vladimir Putin tippkohtumisel Genevas.
USA president Joe Biden ja Venemaa president Vladimir Putin tippkohtumisel Genevas. Foto: Patrick Semansky/ ScanPix

Kolm Ameerika ja Venemaa noort avaldavad arvamust, mis neile teise riigi juures meeldib ja arutavad, kas neist võiks tulevikus saada ka head partnerid.

Teisipäeval toimus Genfis tippkohtumine, kus USA president Joe Biden ja Venemaa liider Vladimir Putin kohtusid esimest korda silmast silma. Riigipead leppisid kokku erinevates julgeoleku küsimustes, relvastuses ja ka küberkaitses.

Seoses sellega uuris ajakiri BBC, mida arvavad noored ameeriklased ja venelased teineteise riikidest. Üllataval kombel olid mõlema riigi noored ääretult optimistlikud.

Volgradi noored Venemaa lippu hoidmas.
Volgradi noored Venemaa lippu hoidmas. Foto: Dmitry Rogulin/Scanpix

Oma arvamust jagasid erinevaid elukutseid õppivad üliõpilased, kes on olnud tublid valijad ning poliitikaga suurepäraselt kursis.

Esimesena küsiti kõigilt, kas nad peavad USA-d ja Venemaad vastasteks või loodavad nad, et neist võivad saada potentsiaalsed partnerid.

Kõik vastanud ütlesid kui ühest suust, et inimesed üle maailma, ka nemad, peavad kaht suurriiki vaenlasteks, kuid usuvad, et ühel päeval saavad riikidest suurepärased partnerid.

«Teatud tingimused peaksid olema täidetud, et Ameerika Ühendriigid kaaluksid koostööd Putini Venemaaga. Venemaa peab lõpetama ajakirjanike ja opositsiooni liidrite vangistamise. Lisaks peab Venemaa nõustuma agressiooni lõpetamisega lõuna- ja läänenaabritega,» kirjeldab USA üliõpilane Connor tingimusi, kuidas suurriigid koostööle saada.

Ameerikla kodanikud lippudega lehvitamas 17.juunil.
Ameerikla kodanikud lippudega lehvitamas 17.juunil. Foto: MARIO TAMA/Scanpix

Ameeriklased imetlevad venelaste puhul nende võitlusvaimu ja suutlikust vastu pidada despootlikkus riigis. Nad mõistavad hukka aga Venemaa valitsuse tööd ja suurt korruptsiooni, kuid loodavad, et Venemaa rahva vaim pole kuhugile kadunud ning suudavad veel mõnda aega võidelda demokraatia saabumise eest.

Venelastele meeldib aga ameeriklaste puhul see, kuidas nad hoiavad ja kaitsevad oma loodust, panustades näiteks rahvusparkide kaitsesse. Veelgi enam pakub neile rõõmu see, kuidas Ameerika toetab siseturismi ning oskavad meelitada ka suurepäraseid talente teistest riikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles