Selleaastane tuleohtlik viljakoristus on põllumeestele paras peavalu

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Uuenenud teraviljakombain Claas Lexion 6800.
Uuenenud teraviljakombain Claas Lexion 6800. Foto: claas

Lähtru põllumajandusühistu osanikul Hardi Rehkaltil on tulnud viimase nädala aja jooksul vaadata otsa kahele punasele kukele viljapõldudel. Praegu võib põllu süüdata isegi vastu kombaini põhja põrkav süütu kivi.

Suur kuumalaine on toonud viljalõikuse aja tunduvalt varasemaks, kuid lisaks sellele on kuumus muutnud põllud tuleohtlikuks. Põllumehed kardavad, et kui kuumad ilmad jätkuvad, võivad ka põllutöödele mõningad piirangud tulla.

«Sel aastal oleks meil nagu mingi needus,» ütles eile Lähtru põllumajandusühistu osanik Hardi Rehkalt, kes aitas parasjagu kustutada Suure-Lähtrus toimunud põllupõlengut.

Hardi Rehkalt aitamas kustutada viljapõllu põlengut Suure-Lähtrus.
Hardi Rehkalt aitamas kustutada viljapõllu põlengut Suure-Lähtrus. Foto: Heveli Veersalu/ Elu24

Möödunud nädala neljapäeval süttis Läänemaal Võnnu lähistel Rehkaltite ühistu kasutuses olev viljapõld ja vilja koristanud kombain Claas. Tuleohvriks langes umbkaudu kolm hektarit viljapõldu, kuid kombain sai uuesti tööle hakata juba järgmisel päeval.

Kuigi on teada kombaini süttimise põhjus, ei julge Rehkalt põllupõlengus kombainiriket süüdistada. «Piduri trumli rikkega kombain seisis hoopiski tee ääres, kui kaugemalt põld süttis.» 

Samuti oli Suure-Lähtrus toimunud põleng kõigile ootamatu ning kellelegi näpuga näidata ei julgeta.

Tänapäeval on põllutöömasinatel sädemepüüdjad ehk siis summutist tuleva sädeme püüab kinni üks väike lisavidin. Kuid isegi selle olemasolul ei tohi näiteks kaks traktorit heinaküünis lähestikku üksteisest mööduda, sest väike hõõrduminegi võib sädeme tekitada.

Nii võib ka Rehkalti sõnul põllul juhtuda, kui süütu kivi ratta alt vastu masinat põrkab. Seega ei soovita ta värskelt koristatud viljapõllule huvilistel rallima minna, sest tavalistel mootorsõidukitel puuduvad ka sädemepüüdjad.

Ka päästeameti sõnul on praegu eriti tuleohtlik aeg ning seetõttu on kehtestatud mitmeid piiranguid. Lisaks Ida- ja Lääne-Virumaale ning Jõgevamaale kehtivad tuleohtliku aja piirangud Pärnu- ja Tartumaal, kuid piirangutest vabastati Järvamaa metsad.

Neil aladel viibimise piirang enam ei kehti, kuid mootorsõidukiga liiklemine on siiani keelatud. Päästeamet soovitab ka mujal Eestis olla väga ettevaatlik. 

«Omal jalul või mootorita sõiduriistaga võib tuleohtlikul alal liigelda, kuid hoiduma peab tuleohtu kujutavatest tegevustest, nagu on suitsetamine, lõkke tegemine ja grillimine,» sõnas päästeameti ennetusosakonna ekspert Sandra Repp Virumaa Teatajale.

«Meeles tuleb aga pidada, et mootorsõidukitega on tuleohtlikul alal liiklemine endiselt keelatud, kuna just nende sädemeist on alguse saanud väga suur osa metsa- ja maastikupõlengutest,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles