Seljaajukasvajaga Tony lendab kolmapäeval Saksamaale ravile

Heidi Ruul
, Reporter-toimetaja
Copy
Tony sai õelt häid uudiseid!
Tony sai õelt häid uudiseid! Foto: Kaader videost

Tänu annetajate abile ravile pääsev seljaajukasvajaga Tony lendab Saksamaale juba kolmapäeval. Operatsioon tehakse sealses haiglas noormehele neljapäeval.

Möödunud nädalal ühendasid Eesti inimesed jõu ning vaid loetud tundidega koguti heategevuse korras kokku 177 000 eurot, et seljaajukasvajaga noormees Tony saaks Saksamaale operatsioonile minna. 

Algatuse eestvedajaks oli noormehe õde Ly Aasalaid. Õde tegi sotsiaalmeediasse ka lehekülje «Tony vähiravi teekond», mille vahendusel ta kõiki annetajaid enda venna tervisega kursis hoiab. 

Täna teatas Aasalaid Facebookis, et Tony lendab Saksamaale juba 28. juulil. «Temaga kopteri peale läheb kaasa meie ema, kuna mina olen beebi ja asjadega, siis kopteri peale ei saa,» selgitab ta. «Mina lähen järgi ise beebiga koos teise lennukiga.»

«Ema võtsin kaasa, et Tonyl oleks seal kopteri lennu kõrval keegi ja samas ka endale beebihoidjaks, et haigla vahet käia,» lisab ta. 

Elukoha leidsid nad Saksamaa haigla abiga kohe selle kõrvale. «Tony operatsioon toimub 29. juulil,» jagab naine rõõmusõnumit.

Ly Aasalaid postitas möödunud nädala kolmapäeva õhtul Facebooki, et tema vend vajab operatsiooni jaoks annetusi. «Tema viimaseks õlekõrreks on Saksamaale ravile saatmine. Kahjuks tuleb kõik ravi-, transpordi- ja elamiskulud endal tasuda ja lõikusele tuleb ta saata võimalikult kiiresti,» kirjutas õde Facebookis.

Ly sõnul pole Eesti arstid Tonyle ellujäämislootust andnud, kuid Saksamaa arstid pakkusid, et kui noormees jõuab ravile kümne päeva jooksul, on tema täieliku paranemise võimalused 66 protsendi juures.

Mures õde oli enne postituse tegemist võtnud ühendust haigekassaga, kuid jätnud taotluse välisravi jaoks siiski esitamata. Haigekassaga olevat Ly Aasalaid ühendust võtnud täpsemalt möödunud nädala teisipäeva õhtul. «Me palusime, et tema või vend esitaks välisravile saamiseks taotluse ja oleks vaja arstide konsiiliumi otsust ka. Arstid peavad ütlema, millist ravi on vaja, kas seda tehakse Eestis või mitte, seal on omad nõuded,» selgitas haigekassa kommunikatsioonijuht Evelin Trink.

Miks Aasalaid siis välisravi taotlust ei esitanud? «Me ei riskinud sellega, et oodata haigekassa otsust ja siis saada see näiteks negatiivne ning siis uurima hakata mujalt, et kuidas abi saada. Me ei tea, kui palju elupäevi on meie vennale antud ning oleks olnud suur risk oodata ainult haigekassa abi. Viimasel ajal on palju nähtud, et haigekassalt pole abi loota, kui küsitakse,» vastas naine. «Meil kahjuks ei ole aega seda oodata. Meile on ka juba Eesti arstid öelnud, et venda ei saa aidata,» lisas kasvajaga võitleva Tony õde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles