Õpilasleiutajate konkurss ootab taas uusi ägedaid ideid

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Lindude peletaja. Pilt on illustreeriv!

Linnud käivad peenras maasikaid söömas ja tavalist hernehirmutist nad ei karda. Leiutasin lahenduseks peletaja-hirmutise, kelle silmades on kaamerad ja käes on voolik, kuhu tuleb vesi kaevust või trassist. Kui ablas lind tuleb maasikaid näppama ja satub kaamera ette, annab andur veepritsile märku ja lindu ehmatatakse külma veega. Samal ajal saavad maasikad ka kastetud.
See leiutis on neile, kellel on aiamaa.
Lindude peletaja. Pilt on illustreeriv! Linnud käivad peenras maasikaid söömas ja tavalist hernehirmutist nad ei karda. Leiutasin lahenduseks peletaja-hirmutise, kelle silmades on kaamerad ja käes on voolik, kuhu tuleb vesi kaevust või trassist. Kui ablas lind tuleb maasikaid näppama ja satub kaamera ette, annab andur veepritsile märku ja lindu ehmatatakse külma veega. Samal ajal saavad maasikad ka kastetud. See leiutis on neile, kellel on aiamaa. Foto: Eliise Võigemast, Märjamaa Gümnaasiumi 3. klass

Sel aastal korraldab Eesti Teadusagentuur koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga juba 13. korda õpilasleiutajate konkurssi, kuhu on oodatud õpilaste ideed uuteks leiutisteks. Vingemaid leiutisi premeeritakse kopsaka rahasummaga!

Sel aastal ootab õpilasleiutajate konkurss taas lennukaid ideiid nii eelkooli ealistelt kui ka abiturientidelt. 

Selle riikliku konkursi abil püütakse stimuleerida õpilaste aktiivsust teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni alal ning  loomulikult avaldatakse  tunnustust väljapaistvaid tulemusi saavutanud õpilastele ja õpilaskollektiividele, nende juhendajatele ja õpetajatele ning koolidele.

Oodatud on kõik ideed, mis aitavad lahendada igapäevaeluga seotud probleeme. «Näiteks oli eelmisel aastal silmapaistvate tööde seas pisiloomade karvapüüdja, tiiginiiduk ja valgusega järjehoidja, mis näitab et lapsed ja noored lähtuvadki sellest, mis nende elu mugavamaks või lihtsamaks teeks,» rääkis konkurssi vanemkordinaator Katrin Saart.

«Tõesti, vaatad lahendusele peale ja mõtled, et see on ju lihtsalt geniaalne! Miks küll keegi varem ei ole selle peale tulnud, et järjehoidjale võiks valgustus külge panna ja saab ka pimedas raamatut lugeda!» on kordinaator seniste leiutiste üle uhke.

Korraldajate sõnul, ei tasu muretseda, et kõik asjad on juba leiutatud, sest uusi ja põnevaid lahendusi leidub alati. Veelgi põnevamaks teeb asja see, et leiutamises võib kaasa lüüa kogu pere, sest juhendajaks ei pea olema tingimata õpetaja. Ka vanem vend-õde või lapsevanem võib juhendaja rollis kaasa lüüa. 

Miks mitte kasutada just suve viimast kuud põnevaks leiutamiseks, sest preemiad ulatuvad lausa 1800 euroni!

Vaata täpsemat infot leiutamise konkurssi kohta siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles