EIKELLEGIMAAL ⟩ Valgevene-Leedu piirile lõksu sattunud pered jäid vee ja toiduta lageda taeva alla (2)

Kert Avasalu
Copy
Pered on piiril lõksus, taustal võib näha ka Valgevene piirivalvurit.
Pered on piiril lõksus, taustal võib näha ka Valgevene piirivalvurit. Foto: Kuvatõmmis

Iraagi uudisteagentuuri Rudaw avaldatud video näitab kibedat reaalsust, millega piirile lõksu jäänud kurdidest migrandid silmitsi seisid.

Leedu-Valgevene piirile jõudnud migrandid leidsid end paljudel juhtudel olukorrast, kus vaatamata petlikele lootustele oli Euroopa piir nende ees kinni. Samas ei lasknud Valgevene võimud neid ka tagasi.

«Me oleme siin kolm päeva lõksus olnud,» jutustas video teinud Rawa Yasin. «Nad (valgevenelased) saadavad meid igal korral eri piirilõigule,» kirjeldas ta. «Meid on pekstud ja elektrišokiga rünnatud... Nüüd on juba viies kord, kui nad meid Valgevenest siia piirile tagasi saadavad.»

Yasin tuli koos perega Iraagi Kurdistanist. Enam kui pooled üle 4000-st Leedu piiri ületanud migrandist on pärit Iraagist, neist paljud ka kurdi rahvusest. Euroopa Liidu survestamise tulemusel on Iraak hakanud oma Valgevenesse lõksu jäänud kodanike evakueerimist korraldama.

«Siin on lõputu vihm, aga joogivett ega toitu meil ei ole,» muretses Liloz Dildar. Ka temal olid lapsed piiril kaasas. «Meil on ka piim otsas, mis laste jaoks kaasas oli. Me magame siinsamas rohu peal,» kirjeldas naine. «Me jääme siin nälga.» 

Piirivalvurid on järjest jõhkramad

Samas tekkis sel nädalal ka uus diplomaatiline kriis, sest Valgevene piirivalvurid on järjest jõhkramaks muutunud. Leedu piirivalve avaldatud videos oli näha, kuidas 35-pealist migrantide gruppi jõuga üle piiri aetakse.

Valgevene üksusel oli seljas märulipolitsei varustus ning nad tungisid ka ise Leedu territooriumile. Samuti on Minsk saatnud Leedu piiri sulgemise järel migrante ka Läti ja Poola piirile. Läti oli selleks nädalaks piirilt tagasi saatnud ligi 400 inimest. Kaitseminister Artis Pabriksi sõnul kedagi vastu ei võeta, sest migrantide smugeldamine on Aljaksandr Lukašenka korraldatud hübriidsõja relv.

Ka Leedu siseministri asetäitja Arnoldas Abramavicius avaldas arvamust, et vaevalt Leetu jõudnud migrandid asüüli saavad. Tema sõnul võimaldab riik neil aga tasuta koju tagasi lennata. Iraagi president Barham Salih lubas aga algatada uurimise, et jälile saada smugeldajatele, kes «Iraagi migrandid sellesse jamasse on vedanud».

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles