Teadlased: naiste lülisammas on paremini arenenud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lülisammas
Lülisammas Foto: thepainclinic.com

USAs Austinis asuva Texase ülikooli antropoloogide sõnul on naistel lülisammas paremini arenenud kui meestel.

Teadlaste arvates on tugeva ja painduva selgroo põhjus selles, et naised kannavad ja sünnitavad lapsi, seisab ajakirjas Nature avaldatud artiklis.

«Naiste selgroo alumine pool on painduvam ja keha rohkem toetav kui meestel. Evolutsiooni käigus tekkis selline muutus selle tõttu, et naistel oleks raseduse ajal kergem lapse raskust kanda,» leidsid uurijad.

Teadlaste sõnul on seni palju uuritud sünnituse mõju naise alakeha arengule, kuid seni on vähe tähelepanu pööratud, kuidas selgroog lapsekandmist mõjutab.

Antropoloogid uurisid 19 lapseootel naist ja leidsid, et loomulikus püstiseismise asendis oli keha tasakaalupunkt nihkunud ja keha rohkem kaldu. Neil naistel täheldati lordoosisarnast olukorda, kus lülisamba nimmeosa oli rohkem kõverdunud.

Uurija Katherine Whitcombe`i arvates aitab naiste painduv lülisammas neil raseduse ajal keha tasakaalus hoida.

«Naiste ja  meeste selgroo kõverused on erinevad. Kui naiste alaselja selgroo painduvust mõjutavad eelkõige kolm selgroolüli, siis meestel ainult kaks,» lausus Whitecombe.

Ta jätkas, et naised saavad painduva selgroo tõttu lapsekandmisajal oma kehaasendit ja kehaoidu selliselt muuta, et neil mugav oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles