Indoneesia keelas moslemitel jooga harrastamise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia moslemitel keelati jooga harrastamine
Indoneesia moslemitel keelati jooga harrastamine Foto: Reuters / Scanpix

Indoneesia kõrgeim islamivaimulik teatas eile, et nüüdsest on selle riigi moslemitel keelatud täisvormis jooga harrastamine.

Moslemijuhtide sõnul õõnestavad hindude joogaharjutused moslemite usku, kirjutab The Telegraph.

«Joogas ja muudes hinduismi rituaalides on tähtsal kohal mantrate lausumine. Moslemitele on mantrad keelatud,» selgitas islamivaimulik Maruf Amin.

Ta lisas, et moslemid ei peaks harrastama praktikaid, mis võivad nende usku nõrgestada.

Moslemijuhtide nõukogu otsustas, et moslemite joogaharrastamine võib piirduda ainult mõningate füüsiliste harjutustega, kuid kõik mantratega seotu ja meditatsioon tuleb ära jätta.

Juba varem on Indoneesia moslemitel keelatud süüa toite, mis ei ole nende usuga kooskõlas.

Indoneesia 234 miljonist elanikust ligi 90 protsenti on islami usku. Samas on moslemite seas ka palju joogaharrastajaid.

Jooga on India pärimuslike usundite põhimõisteid, maailmast kui ebareaalsusest ürgalgesse (Brahma) naasmise tee. On kujunenud mitmesuguseid joogavorme. Enimtuntud on vaimsele joogale (radža-jooga)  eelnev, kehalistel harjutustel põhinev hatha-jooga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles