WTC terrorirünnakud kahandasid vaalade stressi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaal
Vaal Foto: SCANPIX

USAs 11. septembril 2001. aastal New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) kaksiktornide ründamine andis vaaladele lühikese stressivaba aja.

USA vaaladeuurija Rosalinde Rollandi sõnul langes terrorirünnakule järgnenud päevadel vaalade stressihormoonide tase märgatavalt, kirjutab Helsingin Sanomat.

Põhjus selles, et piirkonnas oli vähem laevu ning aluste poolt tekitatud helisid.

Teadlased on juba pikka aega spekuleerinud, et laevaliiklus tekitab vaaladele stressi. Samas on seda väga raske tõestada, kuna laevaliiklust ei saa peatada.

Rollandil oli haruldane võimalus testida vaalade stressiteooriat WTC rünnakule järgnenud päevadel, kui New Yorgi ümbruses laevaliiklus seiskus.

Rolland oli rünnakute ajal Kanadas Fundy lahel kogumas vaalade väljaheiteid.

Nende väljaheidete abil mõõdeti vaalade stressi- ja suguhormoonide tase. Uurigu eesmärgiks oli kindlaks teha, miks lääne Atlandil elavatel vaaladel on paljunemisega probleeme.

Väljaheidete leidmiseks kasuti koera, kes oli jahi ninas  ning andis haistmise ja haukumisega vaalade väljaheidete kohta märku.

Samal ajal salvestas teine uurijategrupp Fundy lahel mürataset.

Rolland ühendas need kaks uuringut ja näitas, et laevaliiklusest tingitud helid tekitavad vaaladele stressi.

Vaalade stressitase langes 2001 – 2005 aastal tehtud uuringu käigus vaid paaril päeval pärast terrorirünnakuid, mil laevaliiklust ei toimunud.

Uurijate sõnul on nõrgendab krooniline stress vaalade immuunsüsteemi ning raksendab järglaste saamist.

11. septembri 2001. aasta terrorirünnakud pani toime terroriorganisatsioon Al-Qaeda.

19 terroristi kaaperdasid reisilennukid, millest kahega rünnati New Yorgi World Trade Centeri (WTC) kaksiktorne. Terroristide plaani järgi pidid kaks lennukit lendama kaksiktornidesse, üks Pentagoni ning veel üks Valgesse Majja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles