Egiptuse püramiidide juurest leitud 4500 aasta vanune paat restaureeritakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse püramiidide juurest leitud 4500 aasta vanune paat restaureeritakse. Fotol paadi matmiskabrilt liivakivist plaatide eemaldamine
Egiptuse püramiidide juurest leitud 4500 aasta vanune paat restaureeritakse. Fotol paadi matmiskabrilt liivakivist plaatide eemaldamine Foto: SCANPIX

Eile alustasid arheoloogid ja konservaatorid Egiptuse Giza platool asuvate püramiidide juurest leitud 4500 aasta vanuse paadi restaureerimist.

Egiptuse ja Jaapani asjatundjatest koosneva meeskonna juhi sõnul on tegemist ühega kahest paadist, mis leiti vaarao Cheopsi püramiidi juurde maetuna juba 1954. aastal, edastab Yahoo News.

Arheoloogide sõnul oli tegemist hauapanuse paadiga, mille abil valitseja pidi pärast oma surma teispoolsusse jõudma.

Vaarao Cheops lasi ehitada Giza platoo püramiididest suurima. Cheops oli Egiptuse vaaraode neljanda dünastia valitseja  umbes 2589  - 2566 eKr.

Mõlemad paadid on valmistatud Liibanoni seedrist ning Egiptuse akaatsiatest.

Üks paatidest kaevati juba 1954. aastal välja ning nüüd on see püramiidide juures asuvas muuseumis vaatamiseks välja pandud.

Teine paat oli aga siiani liiva sisse maetuna. Nüüd välja toodud ning restaureeritav paat on väiksem kui esimene. Selle paadi pikkus on 43 meetrit.

Egiptuse antiigiameti juht Mustafa Amin teatas, et paadi restaureerimiseks vajalikud ettevalmistused tehti ning leiti ka selleks sobiv puit.

«Paat leiti peaaegu ideaalses seisundis ja puutumatuna ning kohast, kus see kunagi maeti. Uuritakse, kuidas oleks seda paati võimalik kõige efektiivsemalt ja originaalilähedaselt taastada,» selgitas Amin.

«Paat kaevati välja möödunud aasta juunis. Ta oli kambris, mille pealt ja ümbert tuli ära tõsta 41 liivakivist plaati, mis igaüks kaalus 16 tonni,» teatas Jaapani Waseda ülikooli arheoloog Sakuji Yoshimura.

Paadi restaureerimine võtab aega neli aastat. Pärast seda pannakse see välja Giza püramiidide juures asuvasse Päikesepaatide muuseumisse.

Esialgu plaaniti paat jätta maa-alusesse kambrisse, kuid siis näitasid uuringud, et seda on hakanud hävitama saaste, vesi ja putukad.

Jaapani Waseda ülikooli oli selle paadi säilitamisest huvitatud ning käis selle paadi väljakaevamise ja restaureerimise eest välja kümme miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles