Natsijuht Heinrich Himmler harrastas joogat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinrich Himmler
Heinrich Himmler Foto: SCANPIX

Natsi-Saksamaa kurikuulsa Schutzstaffeli (SS) juht Heinrich Himmler olevat olnud suur joogafänn.

Ta olevat joogaõpikut alati endaga kaasas kandnud, kirjutab The Telegraph.

Sellise väite käis välja ajaloolane Mathias Tietke, kelle raamat «Jooga natsionaalsotsialismi teenistuses» ilmub sellel nädalal.

Lisaks joogaharjutustele luges Himmler ka 700 värsilist hindude püha raamatut Bhagava Gitat, milles on juttu nii joogast kui karmast.

Tal oli olemas see sanskriti keelest saksa keelde tõlgituna.

Kuigi selles teoses räägitakse rahust ja armastusest, oli Himmler üks neist, kes käivitas juutide vastu suunatud holokausti. Samuti oli ta huvitatud rassipuhtusest ning õigustas teistsuguste hävitamist.

«Himmler identifitseeris nii end kui ka SSi India kõrgklassi kastiga. Tema arvates oli juutide ja teiste vähemuste tapmisel kõrgem eesmärk,» kirjutas Tietke.

Väidetavalt ei olnud Himmler ainus kõrgel kohal nats, kes joogat harrastas. Natsi-Saksamaa sõdureid olevat jooga abil treenitud.

SSi kapten Jakob Wilhelm Hauer kirjutas: «Jooga aitab meil sisemiselt tugevaks saada ning valmistab ette tulevasteks lahinguteks».

Heinrich Luitpold Himmler (7. oktoober 1900 München - 23. mai 1945 Lüneburg) oli Natsi-Saksamaa poliitik ja Schutzstaffeli juht. Talle kui Reichsführer-SS-ile allusid Saksamaa politsei- ja julgeolekujõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles