Märtsi lõpul jõuab lavale Ivar Põllu «Vanemuise biitlid»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise biitlid
Vanemuise biitlid Foto: Tartu Uus Teater

30. märtsil esietendub Tartu Uues Teatris «Vanemuise biitlid», mis on kolmas osa Ivar Põllu kirjutatud ja lavastatud triloogiast «Armastus, teater, hullus ja surm». See on fiktsioon eelmise sajandi Tartu kultuuri- ja teatriajaloost (esimene lavastus oli «Endspiel» (2008),  teine «Ird, K.»).

Tartu teatriuuendus on eesti teatriloos kõige mütologiseeritum periood ja selle osalisi on tabanud sama saatus. Umbes samamoodi, nagu kunagi juhtus ühe briti ansambliga. Kindlasti polnud see müüdiks saamine noorte andekate inimeste eesmärk, see lihtsalt läks nii.

Nüüd, uuel sajandil, pole mõtet hakata rekonstrueerima seda teatrit või muusikat, pole mõtet mängida Evaldi, Jaani, Mati ja Vaino lugu. Ja kuhu jääks siis teine Evald ja teine Jaan ja loomulikult ka Tõnu?

Eesti teatri John, Paul, George ja Ringo on oma töö teinud ning tahavad rahu. Või peaks ütlema teises järjekorras: Paul, John, George ja Ringo? Tõlgendamise küsimus. Tõlgendamisega lavastus tegelebki.

Küsimus oli selles, kuidas jääda teatrimasinavärgis ellu ning mitte kaotada oma elusamust. Ja see küsimus ei ole mitte kuhugi kadunud.

Mängivad: Maarja Jakobson, Maarja Mitt (Vanemuine), Nero Urke ja Helgur Rosenthal. Autor-lavastaja on Ivar Põllu, kunstnik Kristiina Põllu ning valguskunstnik Rene Liivamägi.

Etendused toimuvad märtsis ja aprillis.

Täpsemat infot leiab Tartu Uue Teatri kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles