Jõukad valetavad ja petavad sagedamini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõukad valetavad ja petavad sagedamini
Jõukad valetavad ja petavad sagedamini Foto: SCANPIX

USA Berkley ja Kanada Toronto ülikooli tehtud uuring näitas, et ühiskonna kõrgklassi esindajad on altimad valetama, petma ja seadusi rikkuma kui neist vaesemad.

Teadlased tegid jõukate ja vaeste käitumismustrid selgeks seitsmeosalises uuringutesarjas, edastab Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tulemused näitasid, et jõukad ei pidanud ka liiklusreegleid enda jaoks kehtivaks, olid valmis igasugustes mängudes sohki tegema ning jagama tööintervjuul valeinformatsiooni, et end paremas valguses näidata.

Ühes katses anti katsealusele karamellkommidega purk, mille kohta öeldi, et see saadetakse haiglas olevatele lastele. Katsealustele öeldi, et ka nemad võivad sellest endale komme võtta ning jõukad võtsid enim.

Uurijate sõnul on ülemistes ühiskonnakihtides ja jõukate seas oma edu ja saavutuste tagaajamine tähtsaim ning neid sageli ei huvita, mida teised neist arvavad. Lisaks peavad jõukad inimesed petmist ja ahnust positiivseks jooneks.

Vähem jõukad püüavad aga arvestada kaaskodanikega ega tegutse nii palju egost lähtudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles