Kohtumine Andrei Tarkovskiga Vene Teatris

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Tarkovski
Andrei Tarkovski Foto: blogspot.com

26. veebruaril suri Ingmar Bergmani lemmiknäitleja Erland Josephson. Silmapaistev Rootsi näitleja tegutses ka režissöörina ja oli Stockholmi Kuningliku draamateatri juht ning dramaturg.

Päev enne Josephsoni surma, 25. veebruaril, alustas Ilmar Taska Vene Teatris Josephsoni näidendi «Üks suveöö Rootsis» proove. 


Erland Josephsoni näidend tuli Vene Teatris lavastamisele XX sajandi suure vene filmirežissööri Andrei Tarkovski kaheksakümnendaks sünniaastapäevaks, millist tähtpäeva kogu maailma kultuuriüldsus tähistab selle aasta aprillis.  

Erland Josephson mängis Andrei Tarkovski filmides «Nostalgia» ja «Ohverdus». Tema kirjutatud on näidend ühest võttepäevast, õigemini võtteööst, milles ta ka ise osales.

Ilmar Taska lavastab näidendi «Üks suveöö Rootsis»

Ilmar Taska on töötanud erinevates riikides ja erinevast rahvusest näitlejatega, teinud nii filme kui ka lavastanud teatris, just tema saab kõige paremini aru ja suudab hoomata rootsi näitleja loodud näidendit, mis räägib vene geeniusest.

Ilmar Taska ütleb, et teda võlus selle näidendi juures kahe maailma – Rootsi ja Venemaa põrkumine ja süntees. Selle tulemusel muutuvad kõik osalised ja väljuvad sellest kogemusest millegi poolest rikkamana.

Vene Teari suurprojekt

Iseenesest on filmivõtete kaadritagune maailm publiku jaoks köitev teema, mis kutsub esile elavat huvi, kuid lavastus, millest peab saama osa Vene Teatri suurest projektist

«Kohtumised Tarkovskiga Vene Teatris», ei piirdu lavastaja arvates mõtte poolest ainult intriigidega võtteplatsil. «See on eriline lavastus kahe kultuuri kohtumisest ja selline kohtumine ei lähe alati libedalt.

«See on lugu Rootsimaa ilust, legendaarsest Vene režissöörist, kes veetis palju aega Eestis, jättes sügava jälje kohalikku kultuurisfääri. Ma tahan näidata filmi sünnimüsteeriumi,» ütleb Ilmar Taska.

«Kohtumised Tarkovskiga» toimuvad Vene Teatris 18.-20. aprillil

Projekti programmis on: fotonäituse avamine ja filmiloolase ning filmi «Ohverdus» juures Andrei Tarkovski tõlk-assistendina osalenud Leila Aleksander-Garreti (Inglismaa) uue fotoalbumi «Andrei Tarkovski: Viimane film» esitlus.

Vene Teatri Suures saalis toimub loomeõhtu «Andrei Tarkovski tagasitulek» Tarkovski sugulaste, kolleegide ja õpilaste osavõtul. Samuti esilinastub uus dokumentaalfilm – Ella Agranovskaja ja Nikolai Šarubini «Tarkovski. Ristumised».

«Kohtumiste» kõige olulisemaks sündmuseks saab Vene Teatri uue lavastuse «Üks suveöö Rootsis» esietendus

Suurele vene filmimehele pühendatud lavastusega tahab Vene Teater anda viimast au suure Rootsi näitleja helgele mälestusele. Nii Josephsoni anne, kui ka Tarkovski geniaalsus kuuluvad maailma kultuuripärandisse.  

Lavastuses mängib näitleja Josephsoni Leonid Ševtsov. Teistes osades Ksenia Agarkova, Tatjana Ban (Jegoruškina), Aleksandr Ivaškevitš, Larissa Savankova, Sergei Tšerkassov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles