Firenzes võidi saada kinnitus Leonardo da Vinci fresko kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giorgio Vasari fresko taga peitub Leonardo da Vinci fresko
Giorgio Vasari fresko taga peitub Leonardo da Vinci fresko Foto: SCANPIX

Kunstiajaloolaste sõnul leidsid nad Itaalias Firenzes asuva palazzo seinast värvi, mida renessansiajastu meister Leonardo da Vinci kasutas ka oma meistriteose «Mona Lisa» loomiseks.

Ajaloolaste arvates said nad nüüd kindla tõendi, et üle 500 aasta tagasi loodud teos on olemas, edastab Yahoo News.

Tegemist olevat sajandi kunstileiuga.

Uurijatemeeskond kasutas minikaameraid ja väikeseid endoskoope, et uurida Palazzo Vecchio, mis on Firenze raekoda, seinal oleva lahingustseeni taga olevat.

Operatsiooni käigus leiti seina seest värvipigmenti, mis viitas, et ehituse käigus teise seina taha jäänud seinal on fresko.

Kaamerad ja endoskoobid paljastasid renessansiajastul kasutatud musta värvi, mida Leonardo da Vinci kasutas ka oma kuulsa maali «Mona Lisa» ning ka «Ristija Johannese» juures.

Asjatundjate sõnul koosneb leitud tume värv põhiliselt mangaanist ja rauast.

«Tegemist on värviga, mis on da Vinci töödele omane. Teiste renessansimeistrite töödelt sellist värvi ei leidu,» kinnitas uuringut juhtiv kunstiajaloolane Maurizio Seracini.

Nende sõnul on värvileid kinnitus, et Firenze raekoja seinal oleva suure lahingufresko taga on veel teine fresko. Praegu näha oleva fresko autoriks on Giorgio Vasari.

Lenoardo da Vinci sai 1503. aastal tööks teha Firenze Palazzo Vecchio Viiesaja saali Firenze ajalugu kujutav fresko. Da Vinci valis teemaks Anghiari lahingu.

Tegemist oli 1440. aastal peetud lahinguga, mil firenzelased Milano armee üle võidu saavutasid. 1506. aastal jättis da Vinci töö ootamatult pooleli. Kunstnikust jäid maha joonistused, milline ta fresko pidi tulema.

60 aastat hiljem palkas Firenze raad Giorgio Vasari uut freskot tegema. Enne seda toimusid raekojas renoveerimistööd ning da Vinci pooleli jäänud fresko ette ehitati uus sein.

Da Vinci kunagise fresko asupaiga uus sein sai Marciano lahingut kujutava maalingu.

Sajandeid spekuleeriti, et Vasari kasutas da Vinci pooleli jäänud tööd ära, maalides sinna vaid juurde.

Nüüdne uuring paljastas, et palazzo´s on Vasari freskoga seina ja selle taha jääva seina vahel vahe.

Uurijate sõnul viis neid da Vinci poolt jäetud mõistatus fresko otsimiseni. Kuulsast kunstnikust jäänud joonistuse keskel on lahingulipp, millel seisab «Cerca Trova» ehk otsi ja sa leiad.

Nii käivitatigi uuring, mis nüüdseks on kinnitanud varjatud fresko olemasolu.

Asjatundjate sõnul võib Vasari fresko teise kohta viia, et da Vinci fresko nähtavale saaks tuua.

Samas ega ei pruugi Itaalia võimud selleks luba anda, kuna ka Vasari teos on väga väärtuslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles