Vaata, millised on kõige huvitavamad turud maailmas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vürtside kuhjad.
Vürtside kuhjad. Foto: Lonelyplanet

Lonelyplaneti veebikülg pani kokku nimekirja maailma imepärasematest turgudest, kus on suur oht, et silmad lähevad suuremaks kui tühi kõht!

Donghuameni ööturg Pekingis, Hiinas

Donghuameni lärmakas ööturg kujutab endast värvikat ülevaadet kõikidest Hiina toitudest. Pirtsakamatele klientidele on seal lambalihast kebabe, veise- ja kanavardaid, maisitõlvikuid ja suhkrustatud puuvilju. Need, kelle kõht kannatab rohkemat – kuidas oleks vängelõhnalise tofuga või friteeritud ja küpsetatud satikate, nagu rohutirtsude, skorpionide, siidiusside ja sajajalgsetega? Paljud ehk ei julgeks neid osta, kuid võimalus teha kõigest sellest fotojäädvustus on hindamatu. Tosinate kaupa müügiputkasid asetatakse paika õhtul alates kella poole kuuest, müüjate sildid on tavaliselt mandariini- või ingliskeelsed.

Gelateria di Piazza, San Gimignanos, Itaalias

Toscana ilu pole San Gimignano linnas ainus, mis paneb südame sulama. Peatu Gelateria di Piazzal ja su maitsemeeled aplodeerivad. Paljud kuulsused on maitsnud mõnda gelateria jäätist («kogu pere arvas, et jäätis on oivaline,» leidis kord endine Suurbritannia peaminister Tony Blair). Meister Sergio kasutab vaid valituid tooraineid: Sitsiilia pistaatsiapähkleid ja Venetsueela kakaod. Müügil on traditsioonilised maitsed, aga kergelt tekib kiusatus proovida ebaharilikke kombinatsioone nagu rosmariinilõhnalist vaarikajäätist või roosa greibi ja vahuveini maitselist jäätist.

La Grande Epicerie, Pariisis, Prantsusmaal

Kui sisseostude tegemine paneb sind igavusest haigutama, siis valmistu erakordseks vaatepildiks. Peenelt väljapandud šokolaadid, pagaritooted, küpsisepurgid, puu- ja juurviljad, mereannid, juustud, veinid ja teised ahvatlevad toidukaubad on selles uhkes toidupoes Le Bon Marché kaubamajas tõeliseks vaatamisväärsuseks. Turu külastamisel on ka miinuseid. Esiteks – ükski kohver või reisieelarve pole piisavalt suur, et osta kõike, mida tahaksid koju kaasa tuua. Teiseks on väga võimalik, et pärast selle poe külastust viib kodune toidupood sind nutu äärele.

Tokio kalaturg Jaapanis

Mine tuunikalaoksjonitele või söö sushit hommikusöögiks. Enamik Tokio mereandidest läbib Tsukiji turu. See Tokio gastronoomilise süsteemi hiiglaslik pulsseeriv keskus töötab meeletu kiirusega. Töölised karjuvad, taamal on jääkamakad... Sülita, peatu suitsuks, naera, fileeri angerjas ja karju veel! Sa pead olema kohal enne koidikut, mil kala saabub, ja selle oksjoni ajal (kui külastajad on lubatud), aga isegi kella seitsme paiku on turul küllalt sagimist.

Belgia šokolaadimestrite maja, Brüsselis, Belgias.

Belgia toodab aastas uskumatud 220 000 tonni šokolaadi. Belgia võrratu šokolaadi maine tuleneb selle siidisest ja ühtlasest tekstuurist , mis saavutatakse omalaadi segamise ja puhta kakaovõi kasutamise abil. Belgia šokolaadi pöördepunkt saabus 1912. aastal, mil hakati valmistama pralineed (täidetud šokolaadi).

Darjeeling Indias

See algab juba rongis (või siis ükskõik missuguses India rongis) – chai wallah'i lõhna kutse platvormidel, kus kaubitsetakse masala'ga vürtsitatud nektariga. Aga võrreldes Darjeelingiga pole see mitte midagi. Kui kord astud maha kitsastel rööbastel liikuvalt auruvedurilt, mis viib sind üles mäejaama, oled meeliülendavaga ümbritsetud: tee kohvikutes, tee basaaridel, sügavrohelised külluslikud teelehed, mis katavad mäenõlvu, taustal vägev Himaalaja.

Vürtsiturg Istanbulis, Türgis

Kuigi see on üsna veidralt rikutud turismivaatamisväärsus, viib see turg oma kaleidoskoopilise värvikuse abil otsekui tagasi Ottomani impeeriumi õitsenguaega - safran, tšilli ja salça (tomatikaste), taimeteede ja mooraleiva värvid, nagu ka baharat (vürts), pähklid ja kärjemesi, koormatäied incir' i(viigimarjad) ja pestil'i (linasse pressitud ja kuivatatud puuvili). See on tavaline ostlemiskoht linna parimatele kokkadele.

Maison Mercier Épernay Prantsusmaal

Épernay – šampanjapealinn ja paljude maailma kõige kuulsamate šampanjamajade kodu on parim paik, kus avastada veinikeldreid ja proovida kihisevat rüübet. Prantsusmaa kuulsaim šampanjabränd Mercier on edenenud osalt tänu reklaamile juba sellest ajast, mil see 1858. aastal Eugène Mercier'i, pilkupüüdvate relaamide ja veinikeldrite tuuride rajaja poolt loodi.

Kõik siin on edev – kaasa arvatud 160 000-liitrine tünn, mida ehitati kaks aastakümmet; lift, mis viib maapinnast 30 meetri sügavusse ja rong, mis veab mööda 18 kilomeetrit šampanjakeldreid.

Roquefort'i koopad Prantsusmaal

Lõuna-Prantsusmaa südames Roquefort'i külas tehakse lambapiimast Prantsusmaa kõige kuulsamat juustu. Küla järsud ja kitsad tänavad viivad looduslikesse koobastesse, kus seitse tootjat valmistavad aastas ligi 22 000 tonni Roquefort'i juustu – ja mõned juustumeistrid teevad ka ekskursioone.

La Société, mis asutatud 1842. aastal, korraldab oma koobastes ühetunniseid tuure. See on nüüd suurim Roquefort'i tootja, saates välja 70 protsenti kogu maailma Roquefort'ist.

San Miniato rahvuslik valge trühvli turg San Miniatos, Itaalias

Tuber magnatum pico (valge trühvel) on keskaegse mäelinna San Miniato ülimaks valitsejaks. Linn asub Pisa ja Firenze vahel ja seda ümbritsevad metsad on trühvlijahi piirkondadena tuntud kogu Itaalias. Parim viis seda nautida on minna linna valge trühvli turule, mida peetakse novembri kolmel viimasel nädalavahetusel. Sel ajal tulevad trühvlimaiad kogu maailmast linna, et seda delikatessi linna poodidest ja restoranidest osta ja maitsta ning tunda maailma luksuslikumaid aroome.

Rohkem pilte saab näha siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles