Kummaline kaalueksperiment – aiapäkapikk Antarktikas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummaline kaalueksperiment – aiapäkapikk Antarktikas
Kummaline kaalueksperiment – aiapäkapikk Antarktikas Foto: SCANPIX

Antarktikast võis leida aiapäkapiku hoolimata sellest, et seal ei ole aedu.

Maailmarändurist aiapäkapikk, kes kannab nime Kern, oli hiljuti Antarktikas Amundsen-Scotti uurimisjaamas geograafilisel lõunapoolusel, edastab Discovery News.

Teadlased said idee viia aiapäkapikk Antarktikasse 1980. aastatel alguse saanud vempude järgi, milles aiapäkapikke saadeti maailma erinevatesse paikadesse, kus neid pildistati kuulsate vaatamisväärsuste juures.

Kuid Kerni reisi eesmärk oli teaduslik. Täpsusmõõdistuste firma Kern&Sohn teeb koostööd maailma erinevate uurimiskeskuste ja koolidega. See firma teeb katsetusi erinevates paikades, uurides gravitatsiooni.

«Enamik inimesi ei tea, et Maa gravitatsioon on erinevates paikades erinev. Gravitatsioon sõltub pinnamoest. Tegelikkuses ei ole Maa ümar nagu gloobus, vaid pigem midagi kartuli sarnast. Selle tõttu on gravitatsioon ja ka ka kaal erinevates paikades erinev,» selgitas projekti Gnomeexperiment esindaja Tommy Fimpel.

Ta tõi näite, et isegi liustikud mõjutavad gravitatsiooni.

Uurijate sõnul kaalub aiapärakpikk, kuid ka inimene, Antarktikas rohkem kui ekvaatori juures.

Kern on seni reisinud Peruus Limas, Indias Mumbais, Mehhikos, Lõuna-Aafrika Vabariigis, USAs San Franciscos, Austraalias New Caledonias, Sydneys ja Antarktikas.

Antarktikas kaalus aiapäkapikk 309,82 grammi, mis on tema siiani kõige raskem kaal. Seda põhjusel, et Maa pöörlemisest tingitud inertsus on kõige tugevam poolustel.

Uurija Marie McLane`i sõnul on meie planeet poolustelt «õhem» ning selle tõttu on gravitatsioon seal kõige tugevam.

Jaapanis Tokyos tehtud aiapäkapiku kaalumine näitas, et seal ta kaalus 307,9 grammi. Ka teistes paikades oli ta kaal erinev.

Kerni järgmine sihtkoht on Kanada Snolab, mis on kahe kilomeetri sügavusel asuv uurimislabor. Sealt edasi suundub aiapäkapikk Šveitsi genfi lähedal asuvasse Euroopa tuumauuringute keskusse CERNi.

Kerni liikumist saab jälgida leheküljelt gnomeexperiment.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles