Iidne kolmnurkne monoliit võis olla astronoomiline abivahend

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iidne kolmnurkne monoliit võis olla astronoomiline abivahend
Iidne kolmnurkne monoliit võis olla astronoomiline abivahend Foto: SCANPIX

Suurbritannias asuvat iidset kolmnurkset monoliiti võidi kunagi kasutada astronoomilise abivahendina.

2,2-meetrine Gardom Edge monoliit on 4000 aasta vanune, edastab Discovery News.

Uurijate sõnul on see kivistruktuur paigutatud nii, et see näitab päikese liikumist. Selle monoliidi ümber korrapäraselt asetatud kivid viitavad, et tegemist on hoolikalt ja täpselt paika pandud struktuuriga.

«Kuna tegemist on kaitse all asjaga, siis ei saa me uurida pinna sees olevat osa. Kuid selle ühte ossa asetatud kivid viitavad, et struktuuri suund on väga täpselt valitud,» lausus Trenti ülikooli astronoom Daniel Brown.

See monoliit asub Manchesteri lähedal Peak Districti rahvuspargis. Sellest paigast on leitud märke varajaste inimasulate kohta.

Lähedal asuvad ka pronksiajastu ümarmajad ja hilise neoliitikumi ehitis.

Uurijate arvates püstitasid selle astronoomiliste vaatlustega seotud monoliidi neoliitikumis elanud inimesed umbes 2000. aastal eKr.

«Selle kivi ümber võidi koguneda pööripäevadel. Tegemist ei ole siiski päikesekellaga, mis oleks andnud peaaegu täpse aja. Arvame, et see struktuur andis paigale eritähenduse. Hiljem on rajatud usupaiku ja kirikuid, mis on sama moodi sümboolsed ja teatud suunaga,» selgitas Brown.

Teadlased kasutasid arvuti 3D animatsiooni analüüsimiseks, kuidas see monoliit 4000 aastat tagasi erinevatel aastaaegadel paistis.

Mudel näitas, et osa monoliidist jäi talvisel ajal täiesti varju, suvel paistis päike sellele osale vaid hommikul ja pärastlõunal. Kesksuvel aga oli see kivi kogu aeg päikesepaistes.

«4000 aastat tagasi oli Briti saartel selliste varjumonumentide rajamine üsna haruldane. Selliseid leidub veel Iirimaal New Grange`is ja Šotimaal. Neid kivisid seostatakse ka matuspaikadega. Sümboolne valguse ja varju mäng viitab elu igavikulisele ja pidevale kulgemisele,» lisas uurija.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles