Briti mees on 600 lapse isa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spermatosoidid elektronmikroskoobi all
Spermatosoidid elektronmikroskoobi all Foto: SCANPIX

Briti mees sai oma viljakuskliiniku abil 600 lapse isaks.

Austria päritolu bioloog Bertold Wiesner ja ta naine Mary Barton asutasid Londonis viljakuskliiniku 1940. aastatel, edastab The Telegraph.

Nad aitasid rasestuda 1500 naisel.

Arvati, et viljakuskliinikus kasutati paari tutvusringkonna meeste spermat. Nüüd paljastus, et ka Wiesneri spermat.

Selle jälile jõudsid kaks meest, kelle ema selles kliinikus viljastati.

Üks neist on Kanada filmirežissöör Barry Stevens ja teine Londoni advokaat David Gollancz. Nad saladuse jälile DNA-testide abil, mis näitas, et Wiesner oli spermadoonor, kellest nemad alguse said.

Praeguseks ajal selline viljastamine on välistatud, kuid varasemal ajal oli levinud, et spermadoonoriks võis olla viljakuskliiniku juht.

Tänapäeval ei kasutata samasid spermadoonoreid mitu korda riski tõttu, et järeltulijad võivad enda teadmata kogemata koos järglasi saada. Selle tõttu võivad lastel olla tõsised geenihaigused.

Nüüd 18 inimesele tehtud DNA-test näitas, et nad on alguse saanud nimetatud Londoni kliinikus ajavahemikul 1943 – 1962. Kahe kolmandiku isa on Wiesner.

Uurijate sõnul näitas see vähestele inimestele tehtud DNA-test, et Wiesner võib tegelikult olla kuni 600 lapse isa.

«Kõik viitab sellele, et ta annetas spermat aastas 20 korral. Kui juurde lisada elussünnid, kuid ka kaksikud ja nurisünnitused, siis jääb laste arv 300 – 600 vahele,» sõnas Gollancz.

Briti viljakuseksperdi Allan Pacey sõnul saab hea tervise juures olev mees aastas annetada mitu korda spermat.

Suurbritannias kehtiva seaduse kohaselt on viljakuskliinikutele seatud piirangud, kui palju nad sperma- ja munarakudoonoreid pere kohta kasutada tohivad.

Suurbritannias sünnib aastas umbes 2000 last, kelle puhul on asutatud doonorspermat või doonormunarakke.

Viljakuskliinikutele tohivad spermat loovutada mehed vanuses 18 – 41 eluaastat ning kõiki spermaannetusi kontrollitakse haiguste suhtes.

Kunstlikust viljastamisest alguse saanud lapsed saavad teha avalduse, saamaks teada, kes on nende bioloogiline isa ning poolvennad ja –õed, alates 18. eluaastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles