Pildid: Southamptonist startis Titanicu mälestuskruiis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanicu mälestuskruiisil osalejad
Titanicu mälestuskruiisil osalejad Foto: SCANPIX

Suurbritanniast Southamptonist startis eile Titanicu mälestuskruiis.

MS Balomrali pardal on 1309 reisijat, sest just niipalju sõitis 10. aprillil 1912. aastal Southamptonist Titanicul välja, edastab news.com.au.

Paljud reisijad olid riietunud rõivastesse, mis meenutasid 20. sajandi alguse rõivaid. Osa neist kehastusid Titanicu esimese, teise või kolmanda klassi reisijateks, osa meeskonnaks.

12 ööpäeva kestva kruiisi ajal tehakse peatus Atlandi ookeanil paigas, kus 15. aprilli varahommikul Titanic Atlandi voogudesse kadus. Samuti toimub alusel mälestusjumalateenistus.

Teine samalaadne kruiis sai alguse New Yorgist. Kaks laeva kohtuvad Titanicu hukkumispaigas.

Mälestuskruiisi organiseerijate sõnul on MS Balmorali pardal 50 inimest, kelle sugulased olid kunagi Titanicu pardal.

Üks neist on inglanna Jane Allen, kelle vanatädi ja tema mees olid Titanicul oma mesinädalaid veetmas. Vanatädi jäi ellu, kuid tema mees oli üks neist üle 1500 inimesest, kes elu kaotas.

MS Balmorali pardal on püütud luua meeleolu nagu valitses see Titanicu pardal. Toitu pakutakse Titanicu menüü kohaselt ning Belgiast pärit bänd mängib tollaseid hitte.

Kruiisil osaleva 37-aastase inglase Graham Free sõnul ei soovi nad järele aimamisega kedagi solvata, vaid hukkunuid austada.

«Me ei riietunud tollastesse rõivastesse kellegi üle irvitamiseks. Me oleme sellel kruiisil, et mälestada hukkunuid ning nautida merereisi. Tegemist on üsna emotsionaalse ettevõtmisega, kuna pardal on ka neid, kelle esivanemaid Titanicul elu kaotasid,» lausus Free.

Korraldaja Miles Morgani sõnul valmistati mälestuskruiisi ette viis aastat.

«Tahtsime, et kõik meenutaks 1912. aastat ning oleks enam-vähem selline, nagu oli siis,» sõnas Morgan.

Nii nagu Titanic, peatub ka MS Balmoral Prantsusmaal Cherbourgis ja Iirimaal Cobhis.

Briti laevafirma White Star Line uhkus Titanic põrkas 14. aprillil 1912 jäämäega kokku ning uppus 15. aprillil. Vigastada saanud alus täitus kiiresti veega ning oli pinnal paar tundi.

Titanicu pardal olnud 2200 hingest hukkus üle 1500. Enne Atlandi põhja vajumist murdus laev kaheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles