Ukraina kaalub ajaloolisest jalgpallimatšist rääkiva filmi keelamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kaalub ajaloolisest jalgpallimatšist rääkiva filmi keelamist
Ukraina kaalub ajaloolisest jalgpallimatšist rääkiva filmi keelamist Foto: Youtube

Ukraina võimud kardavad, et uus Venemaal tehtud film, mis kannab pealkirja «Matš» ning mis räägib Ukraina jalgpallimeeskonnast, mis Teise maailmasõja ajal alistas natside meeskonna, võib selle aasta Euroopa jalgpallimeistrivõistlustel Saksamaa-vastaseid proteste esile kutsuda.

Kardetakse Ukraina ja Saksa jalgpallifännide kokkupõrkeid, edastab Daily Mail.

2012. aasta Euroopa jalgpalli meistrivõistluste finaalturniir peetakse Poolas ja Ukrainas 8. juunist – 1. juulini. Mitmed mängud Saksamaa meeskonna osalemisel toimuvad ka Ukrainas.

«Jalgpallihuligaanid kasutavad jalgpalli agressiooni ettekäändena. Oletada võib, et osasid neist võib mõjutada ka uus ajaloolisest jalgpallikohtumisest rääkiv film,» sõnas Ukraina poliitikaanalüütik Vladimir Fesenko.

Film põhineb 1942. aastal aset leidnud jalgpallimatšil, kus kohtusid natsidest okupantide meeskond ja Kiievi parim jalgpallimeeskond Dünamo.

Ukrainlased teavad, et niinimetatud surmamatš leidis aset 9. augustil 1942. aastal.

Ukraina meeskond võitis Wermachti meeskonda 5:3. Ukraina sportlastele anti enne matši käsk, et nad peavad sakslastele kaotama. Pärast matši meeskond arreteeriti ning mitu meest lasti maha.

Ukraina riiklik kinoagentuur teatas, et filmi «Matš» näitamist Ukraina kinodes lükatakse määramata tähtajaks edasi. Esialgselt pidi see kinodesse jõudma 3. mail ehk üks kuu enne Euroopa jalgpallimeistrivõistluste algust.

Nõukogude Liidu propagandamasin kultiveeris legendi, et natsid lasid kogu meeskonna pärast matši kohe maha, kuid ajaloolaste sõnul ei vasta see tõele.

Ajaloolaste sõnul hukkus Ukrainas Teise maailmasõja ajal umbes kümme miljonit inimest ehk pool neist, kes kogu Nõukogude Liidu alal elu kaotasid. Teises maailmasõjas hukkunutest moodustavad Ukrainas hukkunud 20 protsenti.

USA sõjakorrespondent Edgar Snow külastas Ukrainat 1943. ja 1945. aastal ning oli suurest hukkunute arvust üllatunud.

Ta kirjutas: «Liitlased võitsid sõja, kuid Ukraina tasus selle eest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles