Infomess “Suunaja” ootab tuhandeid huvilisi

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal Pärnu kontserdimajas toimunud “Suunajast” erinevalt oodatakse tänavu noorte kõrval messi külastama kõiki õpihimulisi linna- ja maainimesi.
Eelmisel aastal Pärnu kontserdimajas toimunud “Suunajast” erinevalt oodatakse tänavu noorte kõrval messi külastama kõiki õpihimulisi linna- ja maainimesi. Foto: “Suunaja”

Homme 12-18 Pärnu kontserdimajas toimuvale infomessile “Suunaja” oodatakse linna- ja maanoorte kõrval täiskasvanuidki, kes tahavad maad kuulata, millist ümber- või täiendusõpet oleks vaja, et leida senisest tasuvam töö või elukutse.


Kokku arvatakse messile tulevat ligi 3000 külastajat. Tavapäraselt tutvustavad messil end Pärnu linna ja maakonna gümnaasiumid, Eesti kutsekoolid, kõrgkoolid, noorteorganisatsioonid ja ametiasutused, aga ka näiteks kaks Soome ametikooli.



Ettevõtlust ja ettevõtlikkust propageerib Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus, mürtsu ja pauku teeb teadusbussi teadusteater Tartust.



Infomessi projektijuht Ott Aava märkis, et tegu on Eesti ühe vanema haridusmessiga, mis ainsana külastajaile veel tasuta.



Aeg uuteks arusaamadeks


Aava tõdes, et Soome ühiskond suhtub väga soojalt ametiõppesse.



“Skandinaavias on ammu aru saadud, et korralik amet garanteerib koolilõpetajale kindla töökoha, seevastu kõrgkoolidiplomiga ei pruugi sugugi nii lihtsalt erialast tööd leida. Skandinaavias ei otsustata inimese väärtuse üle selle järgi, mis ametit ta peab, olgu siis tegu bussijuhi, koristaja, keevitaja või arstiga, kõik need on ühiskonnale vajalikud. Eestis arvatakse, et kui inimene töötab koristajana, ei viitsinud ta ilmselt koolis õppida,” selgitas Aava paradigmade erinevusi.



Nii on Pärnu messil esindatud kaks Soome ametiinstituuti – Suupohja ja Järviseudun, kuhu võimalik õppima asuda.



Soomes on ametikoolides õppimine põhiliselt tasuta, õppemaksu pole. Õppimine tehakse väga mugavaks ja makstakse stipendiumigi.



Ott Aava tõi paralleeli Eestiga. Kui tema lõpetab kevadel Tartu ülikooli õigusteaduskonna, siis Eestis kokku saab eri kõrgkoolides tänavu juristidiplomi ligemale 200-300 inimest.



“Selge on see, et kõigile praegustes majandusoludes töökohti ei jagu,” mõtiskles ta. Eestis õpitakse sageli erialasid, millel töökohti napib. Humanitaare on ülearu, reaal- ja loodusteaduste vallas edasipürgijaid vähem. “Püüamegi oma messiga seda olukorda parandada. Ootame täiskasvanuid, kes huvituvad teisest kõrgharidusest, vajavad täiendus- ning ümberõpet või kursuseid,” märkis Aava.



Õppida pole kunagi hilja


Projektijuht soovitas messilt läbi astuda noorematel meestel, kes viimased aastad on ehitajana töötanud, sest neil insenerimõte juba liigub ning näiteks arvutitehnika või -haldus suudaks neile uusi väljakutseid pakkuda.



Kinnisvarasektoris töötanud inimestele võiks aga sobida turundus. Kui täiskasvanu ei tea, mis töö või eriala talle veel sobiks, saab ta seda uurida karjäärinõustajalt, kelle leiab õppenõustamiskeskuse boksist.



Messil pakutakse mitmesugust meelelahutust, on loengud, näha saab teadusbussi etendusi, teha ettevõtlustesti ja osta õpilasfirmade tooteid.



“Suunaja“ toimub 14. korda ja selle korraldab MTÜ Suunaja koostöös Pärnu õppenõustamiskeskusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles