«Homo-hetero radar» aitab seksuaalse orientatsiooni kindlaks teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulja Adam Lambert koos nais- ja meestantsijaga
Laulja Adam Lambert koos nais- ja meestantsijaga Foto: SCANPIX

USAs Washingtoni ülikoolis tehtud uuring paljastas, et alateadvuses olev niinimetatud «homo-hetero radar» võimaldab ühe silmapilguga kaaslaste seksuaalse orientatsiooni kindlaks teha.

Uurijate sõnul annab intuitsioon teada, kas keegi on homo või hetero, kirjutab The Telegraph.

Teadlased tegid üliõpilastega katse, milles palusid neil spontaanselt öelda, kas neile fotodel esitletud inimesed on homo- või heteroseksuaalsed.

Naised andsid õige vastuse 65 protsendil, mehed 57 protsendil juhtudest.

Uuring näitas ka seda, et lesbisid oli fotode järgi lihtsam kindlaks teha kui homomehi. Seda isegi siis, kui fotod olid tagurpidi ja soengut ei olnud näha.

Uurijate sõnul tunnetatakse alateadlikult kas inimene on homo või hetero kui tema fotot nähakse esmakordselt.

«See alateadlik tunnetus on sarnane sellega, et me ei mõtle, kas keegi on naine või mees, tumeda- või heledanahaline,» selgitas uurija Joshua Tabak.

Katses näidati 129 üliõpilasele 96 noore mehe ja naise fotot, kes olid kas homod või heterod.

Piltidelt olid eemaldatud habe, prillid, meik ja ninal, suul ja muudes kohtades olevad rõngad.

Näha oli ainult nägusid, mitte soengut.

Kui katses keerati fotod tagurpidi, suutsid katsealused teha piltidel olevate isikute seksuaalse orientatsiooni kindlaks keskmiselt 61 protsendilise täpsusega.

Meeste nägude puhul oli valevastuseid rohkem kui naistenägude puhul.

«Selle põhjus võib peituda asjaolus, et homodest räägitakse rohkem kui lesbidest ning meestenägude tõlgendamisel oldi liberaalsemad. Uuring üllatas, et suudeti inimeste seksuaalne orientatsioon teha kindlaks silmapilguga, sest  tagurpidi fotosid näidati 50 millisekundi jooksul, mis on vaid kolmandik silmapilgutusest,» selgitas Tabak.

Ta lisas, et oli ka väike osa katsealuseid, kes ei suutnud homodel ega heterodel üldse vahet teha.

Uurija oletab, et vanem põlvkond ning isikud, kes ei ole varem homodega kokku puutunud, ei suuda kuigi hästi homodel ja heterodel vahet teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles