Milline raamatutegelane on püstitanud tele- ja filmirekordi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Sherlock Holmes». Fotol Jude Law Dr. Watsonina ja Robert Downey, Jr Sherlock Holmesina
Kaader filmist «Sherlock Holmes». Fotol Jude Law Dr. Watsonina ja Robert Downey, Jr Sherlock Holmesina Foto: SCANPIX

Briti kirjaniku Sir Arthur Conan Doyle`i poolt loodud raamatutegelane, eradetektiiv Sherlock Holmes on püstitanud omalaadse tele- ja filmirekordi.

Seda detektiivi on portreteeritud suurel ja väiksele ekraanil kokku 254 korda, kirjutab Daily Mail.

Teiseks populaarne on renessansikirjaniku William Shakespeare´i tegelane, Taani prints Hamlet, keda on portreteeritud 206. korral.

Viimastel aastatel on populaarsust kogunud BBC seriaal «Holmes», kus detektiivi mängib Benedict Cumberbatch. Samuti on populaarsed kaks Hollywoodis tehtud Sherlock Holmesi filmi, milles peaosalist kehastab Robert Downey Jr.

1980. aastate lõpul ja 1990. aastate alguses oli populaarne Granada televisiooni tehtud Holmesi seriaal, mille peaosas sai näha Jeremy Bretti.

Suurbritannias ja USAs on Sherlock Holmesi teemalisi filme tehtud alates 1920. aastatest. Teise maailmasõja ajal tehtud Holmesi filmid läksid Conan Doyle´i teemast kõrvale, näidates propaganda eesmärkidel, kuidas detektiiv teeb natse kahjutuks.

Conan Doyle´i kuulus detektiiv jõudis lugejateni esmakordselt 1887. aastal, mil ilmus romaan «A Study In Scarlet». Sellest kujunes bestseller.

Kinnitamata andmetel tehti esimene Sherlock Holmesi film 1890. aastatel USAs ning see on 30-sekundiline tummfilm.

Alates sellest on seda kuulsat tegelast kehastanud 75 erinevat näitlejat.

Nõukogude Liidus 1980. aastatel valminud «Sherlock Holmesi» telefilmides mängis peaosalist Vassili Livanov  ning tema Sherlockit peetakse maailma parimaks.

USAs on tegemisel uus Sherlock Holmesi seriaal «Elementary», milles Sherlockit mängib «Trainspottingu» Johnny Lee Miller ning Dr. Watsonina saab näha naist, «Charlie`s Angels» näitlejannat Lucy Liud.

Veel on Sherlock Holmesi kehastanud näiteks John Cleese, Rupert Everett, Christopher Plummer, Charlton Heston, Frank Langella, Christopher Lee ja Roger Moore.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles