NASA teleskoop hakkab otsima Maa-sarnaseid planeete

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viienda Türi kevadfestivali teemaks on tähistaevas.
Viienda Türi kevadfestivali teemaks on tähistaevas. Foto: AFP / Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA hakkab uue teleskoobi abil otsima Maa-sarnaseid planeete.

Kepleri nime kandva teleskoobi abil plaanitakse koguda informatsiooni 100 000 kosmoseobjekti, tähe ja planeedi kohta, kirjutab AP.

Teleskoop saadetakse Floridast kosmosesse märtsis. Loodetakse, et teleskoop töötab vähemalt kolm ja pool aastat. Lisaks mõõdab see teleskoop ka tähtede pöörlemiskiirust.

Astronoomide arvates võib Kepler leida vähemalt 50 planeeti, kus vesi on vedelas olekus.

«Meie eesmärgiks on uurida planeete, mis ei ole liiga kuumad või liiga külmad, vaid Maa-sarnased,» selgitas NASA teadlane William Borucki.

Väljaspool meie Päikesesüsteemi asuvaid planeete ehk eksoplaneete leitud 300. Enamik neist on gaasiplaneedid, kus ei saa elu tekkida.

Maa-tüüpi planeedid ehk kiviplaneedid ehk Maa-sarnased planeedid on planeedid, mis koosnevad peamiselt silikaatkivimitest. Nad sarnanevad ehituselt Maale:  koosnevad täielikult või peaaegu täielikult tahketest koostisosadest ning neil on enamasti kihiline ehitus.

Keskmes on rauast tuum, selle peal mantliks nimetatav silikaatidest ja oksiididest koosnev paks kiht ning kõige peal õhuke koor, mis koosneb samuti silikaatidest ja oksiididest, kuid sisaldab elemente, mis mantli kivimitesse ei sobi ning sealt aja jooksul «välja higistatakse» (näiteks kaalium, haruldased muldmetallid, uraan).

Nad erinevad oluliselt Jupiteri-tüüpi planeetidest ehk gaasplaneetidest ehk gaashiidudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles