Uurija lahendas antiikaegsete needuste mõistatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurija lahendas antiikaegsete needuste mõistatuse
Uurija lahendas antiikaegsete needuste mõistatuse Foto: SCANPIX

Rooma impeeriumi ajast pärit pliitahvlitel olevad joonistused osutusid ülestähendatud needusteks.

Neid ladinakeelseid needusi kasutati musta maagia rituaalides, kirjutab cnn.com.

Hispaania Zaragoza ülikooli ajaloolane Celia Sanchez Natalias uuris neid Vana-Rooma aegseid pliitahvleid ning tegi kindlaks, mis neil kujutatud on.

Need pliitahvlid kuuluvad Itaalia Bologna arheoloogiamuuseumile.

Uuring avaldati mainekas saksakeelses väljaandes Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik.

Mõlemas needuses on viide jumalale. Uurija pidas kõige tõenäolisemaks, et needuses on viidatud jumalanna Hekatele, keda peetakse «nõidade emaks».

Needused on tehtud erinevate isikute poolt ja suunatud erinevatele isikutele. Ühe tahvlil neatakse loomaarsti, teisel aga senaatorit.

Tahvlil oleva järgi ei meeldinud Vana-Rooma senaator Fistus mitte kõigile. Soovitakse, et jumal hävitaks ta. Samuti seisab tahvlil, et Fistus peaks uppuma ning ta jäänused  hävinema.

Ka loomaarst Porcellole ei ole paremat saatust soovitud. Porcello tähendab ladina keeles põrsast. Uurija arvates ei ole selle nime puhul lähtutud sõnademängust.

«Antiikajal võeti needusi väga tõsiselt ning ohvri nimi tuli  selgelt märkida,» selgitas Sanchez Natalias.

Hispaania uurija sõnul seisab ühel pliitahvlil järgnev: «Hävita, lõhu, tapa, kägista Porcello ja ta naine Maurilla. Hävita nende hing, süda, siseorganid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles