Jeesus suri 3. aprillil 33. aastal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeesus suri 3. aprillil 33. aastal?
Jeesus suri 3. aprillil 33. aastal? Foto: SCANPIX

Väljaandes International Geology Review avaldatud artiklis seisab, et kõige tõenäolisemalt suri Jeesus 3. aprillil 33. aastal.

Teadlased uurisid Surnumere ääres aset leidnud maavärinaid, mis võisid toimuda Jeesuse oletataval surmaajal, kirjutab Daily Mail.

Jeruusalemm asub Surnumerest 20 kilomeetri kaugusel.

Matteuse evangeeliumis seisab, et Jeesuse ristiloleku ajal oli maavärin ning taevas kattus tumedate pilvedega.

Teadlased kaasasid oma uuringusse piibli, geoloogilised ja astronoomilised uuringud, leidmaks Jeesuse surma täpset aega.

Saksamaa geoteaduste instituudi teadlased koostöös USA geoloogi Jefferson Williamsiga uurisid esmalt maapinnasekihte Surnumere lähedal asuvast Ein Gedi Spas.

Uuring paljastas, et seda piirkonda oli tabanud kaks maavärinat.

Surnumere piirkonnas oli maavärin 31. aastal eKr ning veel üks maavärin, mis võis aset leida millalgi 26. – 36. aastal pKr.

Williamsi sõnul leidsid maavärinat aset siis, kui Pontius Pilatus oli Juudamaa prokuraator ehk Rooma asevalitseja ning maavärinaid on mainitud ka Matteuse evangeeliumis.

Uurija sõnul on Jeesuse ristilöömise päev ja kuupäev enam vähem teada, kuid aasta oli siiani lahtine.

Williams ja ta kolleegid panid lahenduse kokku, võttes arvesse järgmist: kõikides evangeeliumites ja Tacituse «Annaalides» seisab, et Jeesus löödi risti, kui Pontius Pilatus oli Juudamaa asevalitseja. Selle mehe valitsusaeg kestis 26 – 36 pKr.

Kõikides evangeeliumides mainitakse, et Jeesuse ristilöömine toimus reedesel päeval. Samuti on neis, et Jeesus suri paar tundi enne juutide sabatit ehk reede hilisõhtul.

Matteuse, Markuse ja Luukase evangeeliumis on, et Jeesus suri enne keskööd nisani kuu 14. päeval. Nisan on juutide kalendri järgi esimene kuu.

Johannese evangeeliumis on aga mainitud, et Jeesus suri nisani kuu 15. päeval enne keskööd.

Uurijate sõnul näitasid need vihjed koos juudi kalendri ning astronoomiliste andmetega, et Jeesuse kõige tõenäolisem surmaaeg oli reede, 3. aprill 33. aasta pKr.

Ühes evangeeliumis on mainitud ka seda, et Jeesuse ristilöömisele järgnenud päeva keskpäeval muutus pimedaks ning see pimedus kestis umbes kella 15. 00ni.

Williamsi arvates võis tegemist olla liivatormiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles