Polaaruurijad leidsid Antarktisest Lenini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenin Antarktises
Lenin Antarktises Foto: heute-online.ch

Norralastest ja ameeriklastest koosnev polaaruurijate meeskond ei suutnud uskuda oma silmi, kui nad Antarktises asustamata paigast Lenini kuju eest leidsid.

Meeskonna sõnul paistab kuju mitme kilomeetri kaugusele ja ta´on näoga Moskva suunas, vahendab STT.

Vene polaaruurijad on erilises paigas olevast kujust teadlikud, kuid ülejäänud rahvusest polaaruurijatele oli see üllatus.

Venelaste sõnul viidi Lenini kuju Antarktisesse 1958. aastal, kui venelaste meeskond jõudis Antarktises esimesena niinimetatud kaugeimasse punkti ükskõik millisest rannikust mõõdetuna.

Jevgeni Tolstikovi juhitud polaaruurijate meeskond püstitasid sellesse paika Nõukogude Liidu lipu, raadiomasti ja meteoroloogilisi mõõteriistu.

Nad elasid kokkupandavas barakis, mille katusele nad panid kaks kaubakasti ja nende peale Lenini büsti. Polaaruurijad tegid sellest ka foto.

Norralaste ja ameeriklaste grupp pildistas ennast selle kuju juures aastavahetusel ja nad võtsid seal 2008. aastat vastu.

Polaaruurijate kinnitusel on venelaste barakk ammu lume alla mattunud. Plastmassist valmistatud Lenini kuju on karmis kliimas aga hästi vastu pidanud, kuigi on juba natuke vildakaks muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles