Pakistanlanna sai 32 aastat hiljem uue nina

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistanlanna sai 32 aastat hiljem uue nina
Pakistanlanna sai 32 aastat hiljem uue nina Foto: SCANPIX

Pakistanis elav naine kaotas oma mehe tõttu 32 aastat tagasi nina, kuid nüüd sai lõpuks uue nina.

Praegu 48-aastase Allah Rakhi sõnul lõikas mees tal nina ära, kui ta oli 16-aastane, kirjutab Daily Mail.

Naine sunniti teismelisena abielluma jõhkardist mehega. Lõpuks naine põgenes, kuid mees sai ta kätte ning vihahoos tekitas ta näole raske vigastuse.

Naisele tehti ninataastamisoperatsioon, mille kulud võttis kanda rahvusvaheline Acid Survivors Foundation (ASF), mis aitab happerünnakus kannatada saanuid.

«Kui ma nina kaotasin ja sain aru, et ma ei pruugi uut nina saada, tahtsin surra. Kuid nüüd aastaid hiljem on mul uus nina ja ma olen selle nina üle väga õnnelik,» sõnas naine.

Allah Rakhi abikaasa Gulam Abbas oli farmer ja temaga samaealine. Kahe noore abielu oli nende perekondade kokkulepe.

«Tundsin Gulamit juba lapsepõlves, sest elasime ja kasvasime üles samas piirkonnas. Kuid me ei suhelnud enne, kui me abiellusime,» meenutas naine.

Rakhi oli minimaalse haridusega teismeline, kellele oli õpetatud vaid kodumajapidamistöid ning heaks abikaasaks saamist.

Kuid teismelisena abiellumine ei toonud õnne.

«Ma ei meeldinud oma mehele, meie vahel tekkisid kohe lahkhelid. Teadsin, et tal on meie naabruses elavate naistega salasuhted,» lausus naine.

Siis tõi ta poeg Azhat Abbasi ja tütar Uzma Shahzadi ilmale ning lootis, et suhe mehega paraneb.

Naise meenutuse kohaselt leidis ninalõikamisjuhtum aset suvel, kui ta mees tundis end natuke haiglasena.

Mees oli venna pealekäimisel läinud põldu kündma ning kui ta koju tagasi tuli, oli ta väga halvas tujus.

Mees peksis teda ning naine langetas siis otsuse, et põgeneb vanemate juurde. Naine hakkas bussipeatusse minema, kuid habemeajaja juures olnud mees nägi naist ning tormas talle järele.

Mees oli habemeajaja juurest habemenoa kaasa võtnud. Mees sai naise kätte ning tõmbas ta lähedasse põõsastikku, kus tal nina otsast lõikas.

Naine hakkas karjuma ning lähedal olnud inimesed kuulsid seda. Kohale tulnud püüdsid naist haiglasse viia, kuid mees takistas seda. Suurtes valudes naine viidi koju.

Naabrid kutsusid arsti, kuid mees ei lubanud naist ravida, vaid käskis arstil naisele anda unerohtu. Mees kartis, et naabrid ja arst teatavad juhtunust politseisse.

Ööpäev hiljem jõudis juhtunu naise vanemateni ning nad viisid tütre Wazirabadi haiglasse.  Ta oli haiglas kolm kuud.

Naise mees Gulam Abbas arreteeriti, ta sai aastase vanglakaristuse.

Allah Rakhi lahutas oma mehest. Kuus aastat oli ta õnnelikus abielus ühe teise mehega, kuid kahjuks see mees suri.

Lõpuks pöördus naise tütar organisatsiooni Acid Survivors Foundation poole palvega, et nad aitaksid ta emal uue nina saada.

Selle aasta 2. aprillil saigi ninasiirdamise operatsioon teoks. Kirurgid võtsid nina konstrueerimiseks naise rinnakorvist tüki luud ning istmikult kude ja nahka.

Pakistanis ja teistes islamiriikides on naiste vastu suunatud vägivald üsna levinud ja paljud juhtumid ei tule kunagi ilmsiks.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles