Hanna Korsar: põnevaim kleit oli Keit Pentusel

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmilooja Artur Talvik abikaasaga
Filmilooja Artur Talvik abikaasaga Foto: Priit Simson
«Esimene leedi on väga kaunis. Värskendav värvivalik ja elegantselt lihtne siluett,
» kommenteeris Evelin Ilvese selle aasta presidendiballi kleidivalikut tuntud tekstiili-ja moekunstnik Hanna Korsar.

Hanna, milline oli sinu jaoks üldmulje selle aasta moeparaadist presidendi vastuvõtul?

See aasta jäi silma palju tõeliselt kauneid kleite. Kiitus nende autoritele, kes on tublisti vaeva näinud ja märkimisväärset tööd teinud.

Milline oli eelistatuim stiil?

Eestlase tagasihoidlikkuse tõttu näeme harvem särtsakaid värve ja julgeid skulpturaalseid siluette. Eelistatakse ikka musta ja lakoonilist joont. Selle korra favoriidiks kujunes aga SININE oma erinevates värvivarjundites, mis eestlastele loomuomase meekarva juuksetooniga väga hästi sobib.

Millised aksessuaarid enim silma torkasid?

Eriliselt rõõmustas autoriehete kasutamine. Ehtel on tähtis roll tervikpildis, mistõttu tasuks sellele tähelepanu pöörata ja investeerida. Eeskuju näitas muidugi esimene leedi nii eelmisel kui ka sel aastal.

Kuidas olid sel aastal lood rahvuslike motiividega?

Ka sel aastal ei oldud unustatud rahvuslikke motiive ja tekstiile. Mulgi ja Muhu rahvariietelt pärinev ornamentika on dekoratiivne ja oskuslikul stiliseerimisel annab väga kihvte tulemusi.

Kiidusõnu väärivad Tiit Vähi abikaasa minimalistlik must kleit valge motiiviga ja Tiina Tauraite heegeldatud pitsboolero kahara naturaalse linakarva õhtukleidiga.

Põnevalt oli veel kasutatud rahvariide vöid, lopsakaid muhutikandeid ning vaevumärgatava punase või valge peene mulgipärase paeltikandi kasutamist mustal.

Isiklikud lemmikud olid musta-valge kontrastid, rangema joonega komplektid ja formaalse triiksärgi ja pihikseeliku kasutamine teiste hõljuvate ja lüümete õhtutualettide vahel. Eesotsas Daisy Tauk ja tema valge kostüüm musta hapra graafilise joonega.

Kuidas õnnestus daamidel kostüümide värvivalik?

Kindlasti kõige silmapaistvamad oma värvikasutuses olid päikesekollase ja põneva lõikelahendusega kleit Keit Pentusel, laimirohelises satiinis Evelin Pang ja kaunis sirelilillas Ede Schank Tamkivi. Sarmikad naised kandsid värvid suurepäraselt välja.

Vastukaaluks pakuti šikki ja väljapeetud halli oma eritonaalsuses. Kõige krooniks Heidy Purga ülikonnatriibuline ja lipsustatud vesihall komplekt.

Hallinautlejaid oli veelgi: Ando Kivibergi kaaslane ning vaieldamatult parima tervikmulje ja väga hea stilistikaga riigikoguliikme Ott Lumi kaaslane, kelle soeng ja jumestus sobisid veetlevale naisterahvale ideaalselt.

Kas sul jagub ka kriitikat?

Vältimaks kriitikat ja negatiivseid kommentaare, tuleks tähelepanelik olla liigse paljastuse, figuurile ebasõbralike tekstiilide, ostetud kleitide ja jumele mittesobivate värvidega.

Õnnestunud kleit on koostöö kunstniku ja tellija vahel. Tuleb arvestada nende iseloomu ja erisoove. Kõik ei julgegi silma paista, osa tahab mõnusalt kolleegidega aega veeta ja tantsupõrandal keerelda, mõnele on see aastasündmus, teisele aga järjekordne pidulik lohiseva-saba-üritus. Kindel on aga see, et igaüks neist tahab lihtsalt KAUNIS olla...

Kas ballil võis näha ka sinu disainitud kleite?

Mina ise valmistasin seekord tualetid Anna-Greta Tsahknale ja Karin Ratasele. Mõlemad on äärmiselt meeldivad inimesed ja koostöö on minu jaoks küll alati väga hästi sujunud.

Seekordsed märksõnad olid lihtsus, lakoonilisus ja akromaatiliste värvide kasutamine. Mõlemaid pooli rahuldava lõpptulemuse saab siis, kui leiad kooskõla enda (kunstniku)stiili, tellija omapära ning tema soove arvestades.

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles