Kunstnikud tähistasid suurt juubelit

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Reedel nägi Kondase keskuses muusikalist-isetegevuslikku etteastet «Sada aastat Viljandi kunstielu».


Mari Vallikivi oli välja valinud sada aastat meie linnas kestnud kunstielu tutvustavad tekstid ja Tiiu Männiste okupatsiooniaega kajastavad lõigud. Neid lugesid Tõnu Kukk, Priit Pangsepp, Kaja Lepla, Tiiu Männiste ja Mari Vallikivi.



Loetule andsid erksa ja vaimuka garneeringu pildiekraan ja selle taga varjudena liikuvad kultuuriakadeemia tantsutudengid. Ekraanile projitseeritud kunstnikega käituti mitut moodi: kellel kohendati habet, kellel puhastati prille. Kõige ilusam mees Ants Murakin sai neidudelt õrnu suudlusi.



Kui aga ekraanile ilmusid Ivan Šiškini karud, mis okupatsiooniajal ilustasid iga raudteejaama ootesaali, saluteerisid varjukujud pioneeridena.



Toimuva taustaks kõlas meeleolukas saatemuusika Üllo Kaurilt.



Mari Vallikivi ütles, et mõte kava just nii üles ehitada tuli töö käigus, siis, kui sai selgeks, et kunstnikke näitlema panna pole kõige parem idee.



Kui etendus läbi sai, avati esimeses saalis Carl Alexander von Winkleri maalide näitus. Just selle mehe tööde esimene väljapanek Viljandis 1909. aastal sai meie kunstielu ajaarvamise alguseks. Nüüd on tema õlimaalide originaalid taas siinsete kunstihuviliste ees.



Teises saalis on näha Winkleri akvarellmaalide reprod, mis olid enne seda väljas maagümnaasiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles