Florida krokodillid saavad magnetid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florida krokodillid saavad magnetid
Florida krokodillid saavad magnetid Foto: AFP / Scanpix

USA Florida loodusparkide töötajate sõnul varustatakse kohalikud krokodillid magnetitega.

Magnetid peaks mõjutama krokodillide liikumist nii, et nad enam ei tungiks inimeste elupiirkondadesse, kirjutab metro.co.uk.

Looduskaitsealade töötajad said magnetiidee Mehhikos Chipases asuvast krokodillide muuseumist.

Sealsete asjatundjate sõnul on nende krokodillidega tehtud magnetkatsed edukad olnud. Mehhiklastel on alates 2004. aastast õnnestunud magneti abil muuta 20 krokodilli liikumissuunda.

«Otsustasime siis ka ise proovida,» sõnas Florida kalandus- ja metsandusameti esindaja Lindsey Hord.

Teadlaste sõnul on krokodillid territooriumit märgistavad loomad. Kuigi inimeste elupaikadest tabatud krokodillid viiakse tagasi loodusesse, leiavad nad tavaliselt kiiresti tagasitee nende tabamise paika.   

Teadlaste arvates navigeerivad krokodillid Maa magnetvälja abil. Kui aga neile panna peale segajad – magnetid – siis võivad need liikumissuunda mõjutada.


«Paneme need magnetid ajutiselt pärast seda, kui oleme nad tabanud. Siis viime nad loodusesse tagasi ja nad ei pruugi aru saada, kus nad on,» lisas Hord.

Need krokodillid, kes magnetitest hoolimata mitu korda inimasustustesse tagasi pöörduvad, plaanitakse loomaaedadesse  või krokodillikasvatusfarmidesse viia.

«Tegu ei ole keerulise uurimisprojektiga, vaid lihtsalt katsega, uurimaks, kas see on krokodillide taltsutamisel efektiivne,» sõnas Hord.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles