Michelle Obama esivanemate seas olid valgenahalised Iiri immigrandid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Michelle Obama
Barack Obama ja Michelle Obama Foto: SCANPIX

USAs hiljuti välja antud raamatus «American Tapestry: The Story of the Black, White and Multiracial Ancestors of Michelle Obama» seisab, et USA esileedi Michelle Obama esivanemate hulka kuuluvad Iirimaalt USAsse rännanud.

Michelle Obama vanavanavanavanaema oli tumedanahaline Aafrika päritolu ori, kes kandis nime Melvina, kirjutab The Telegraph.

1859. aastal jäi umbes 15-aastane Melvina rasedaks Charles Shieldsist, kes oli istanduseomaniku Henry Wells Shieldsi üks poegadest.

Shieldsid olid iirlased ja protestantidest immigrandid, kes võitlesid USA iseseisvussõja ajal Briti vägede vastu.

Michelle Obama ei olnud oma valgenahalistest esivanematest varem teadlik. Raamatu autor New York Timesi ajakirjanik Rachel Swarns paljastas, et lisaks USA presidendi Barack Omaba esivanematele, on ka ta naisel kaugeid sugulasi, kes olid valgenahalised.

Swarnsi andmetel said lisaks Melvinale veel mitu tumedanahalist naisorja Shieldsi meestega lapsi.

Shieldsi perekonna praegu elavate isikute sõnul ei vastavat see tõele.

«Loomulikult oli orjapidamine kohutav. Samas aga ma ei suuda uskuda, et mu esivanemad olid vägistajad,» lausus 61-aastane Sherry George.

Michelle Obama kauge esiema ja esiisa tehti kindlaks ka DNA-testi abil.

Paljastus, et ori Melvina heledanahalise poja Dolphuse isaks oli Charles Shields, puuvilla ja maguskartuli kasvataja, kes sai ori Melvina oma äialt 1852. aastal päranduseks.

Melvina väärtus oli 475 dollarit. Ta oli umbes kaheksa-aastane, kui ta viidi Lõuna-Carolinast Georgias Claytonis asuvasse istandusse orjaks.

Ori Melvina sai kokku neli last ning ta vabastati 1863. aastal orjade vabastamise seaduse alusel.

Ta jätkas töötamist farmitöölisena maal, mis kuulus Charles Shieldsile.

40. eluaastatel kolis ta Lõuna-Carolinasse koos paar endisest orjast sõbraga tagasi ning asus tööle farmis, kus ta oli enne seda, kui ta Georgiasse viidi.

Melvina ja Charles Shieldsi poeg Dolphus abiellus Alice´i nimelise naisega. Dolphus  kolis koos naisega Alabamasse Birminghami, kus ta töötas puussepana.

Selle paari üks poegadest, Robert oli lihttööline. Roberti poeg Purnell kolis Chicagosse, kus ta abiellus ja sai tütar Mariani isaks. Marian on Michelle Obama ema.

Melvina suri 1938. aastal, olles 90. eluaastates. Kes olid tema esivanemad, on teadmata.

Michelle Obama ei ole raamatus esitatut kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles