Teadlased: nakkusliku süüfilise võis Euroopasse tuua Kolumbus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christoph Kolumbust kujutav joonistus
Christoph Kolumbust kujutav joonistus Foto: AFP / Scanpix

Süüfilist põhjustavate bakterite arengut uurinud USA ja Kanada teadlaste arvates on täiesti võimalik, et Kolumbus ja tema laevade meeskonda kuulunud isikud võisid nakkusliku süüfilise Euroopasse tuua.

Sellel teoorial on ka vastaseid, kelle väite kohaselt oli süüfilis Euroopas olemas juba enne Kolumbuse reise Uude Maailma, kirjutab BBC.

Esimesed kirjapanekud Euroopas puhkenud süüfiliseepideemiast pärinevad 1495.aastast, mis oli kaks aastat pärast seda, kui Kolumbus oma esimeselt reisilt Ameerikast tagasi Euroopasse jõudis.

Just see fakt on haiguste levikut uurinud teadlasi pannud spekuleerima, et nakkuslik süüfilis pärineb Ameerika mandrilt.

Molekulaarbioloog Kristin Harper ja tema meeskond uuris süüfilist tekitava bakteri (Treponema pallidum) erinevaid tüvesid ja avastasid, et seksuaalnakkust tekitav bakter on kõige hilisema päritoluga ning Ameerika mandril levinud tüvega sarnane.

«See uuring toetab teooriat, et Kolumbus tõi Uuest Maailmast Euroopasse seksuaalnakkust tekitava bakteri. Seksuaalnakkust mittetekitav bakter oli aga Euroopas juba enne suuri maadeavastusi olemas,» arvas teadlane.

Kuid mitme antropoloogi arvates ei saa molekulaarbioloogide uuringu põhjal lõplikke järeldusi teha.

Süüfilis on seksuaalnakkushaigus, mida tekitab bakter kahkjas treponeem (Treponema pallidum). Süüfilis võib olla nakkuse kaudu omandatud või kaasa sündinud (emalt lootele kandunud).

Omandatud süüfilis  algab iseloomuliku haavandiga, seejärel tekivad nahal ja limaskestadel laigud ja sõlmed. Hilisvormid on seljaaju kuivamine ja süvenev halvatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles