Filmid «Maadleja» ja «300» vihastasid iraanlasi

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Maadleja»
«Maadleja» Foto: Repro

Iraani president Mahmoud Ahmadinejadi nõunik nõuab riiki külastavalt Hollywoodi näitlejatelt ja filmitegijatelt vabandust, sest filmid «Maadleja» ja «300» olevat iraanlastele solvavad.

Kunsti- ja kinonõunik Javad Shamaqdari arvates ei tohiks Iraani filmitööstuse esindajad Hollywoodi külalistega enne kohtuda, kui nood vabandust paluvad, vahendab AP.

«Minu vaatepunktist on täielik läbikukkumine pidada ametlikku kohtumist nendega, kes sind solvavad,» arvas Shamaqdari.

Linateos «300» räägib 468. aastal eKr toimunud Termopüülide lahingust, milles 300 spartalast võitlevad kolm päeva Pärsia hiigelarmeega. Iraanlasi pahandas, et pärslasi kujutatakse kui mandunud ja seksuaalselt lõdvakombelisi, samas kui kreeklasi kujutatakse õilsatena.

«Maadleja» pahandas iraanlasi seetõttu, et peategelase kohtumisel vana vaenlase Ajatollaga üritab viimane kägistada Mickey Rourke'i tegelaskuju Iraani lipuga. Kui Rourke lipu enda kätte saab, lööb ta lipuvarda pooleks ja viskab selle rõkkavasse publikusse.

Kumbagi filmi pole Iraani kinodes näidatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles