Artises näeb valikut Tallinnfilmi mängufilmidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinnfilm

29. juunist 3. juulini on kino Artis kavas eriprogramm Suveõhtu nostalgia, mille raames linastub suurel ekraanil valik Tallinnfilmi parimatest mängufilmidest.

Filmid, millest on tänaseks saanud klassika ning mis on aja jooksul võitnud paljude filmisõprade südameid, linastuvad õhtuti kell 19:00.

Programm

R 29. juunil kl 19:00 «Keskea rõõmud» / Tallinnfilm 1986, rež. Lembit Ulfsak
Lembit Ulfsaki esimese mängufilmi fookuses on keskeale lähenevad abielupaarid, kes otsivad oma pettunud lootuste ja probleemide vastu «imerohtu». Ulfsak tabab suurepäraselt eestlaslikke karaktereid, tema lähenemine inimestele on realistlik, samas lihtne ja südamlik – võib isegi öelda, et film on omamoodi Veiko Õunpuu «Sügisballi» eellane. Peaosades võrratud Maria Klenskaja, Ülle Kaljuste, Lembit Ulfsak, jt.

L 30. juunil kl 19:00 «Karikakramäng» / Tallinnfilm 1977, rež. Peeter Simm, Peeter Urbla, Toomas Tahvel
Kolmest novellist («Promenaad»,«Salakütt», «Tätoveering») koosnev kolme režissööri filmikogumik, millest kahe novelli kunstiliseks juhendajaks oli Andrei Tarkovski. Novellide põhiteemaks on armastus, ent igaüks käsitleb seda abstraktset ja universaalset teemat omal moel. Osades võib näha noort Arvo Kukumäge, Mikk Mikiveri, Elle Kulli, Lembit Ulfsakit jt. Filmide operaatoriks on Arvo Iho.

P 1. juulil kl 19:00 «Aeg elada, aeg armastada» / Tallinnfilm 1976, rež. Veljo Käsper
Film noorest neiust Deborast, kelle suhtumist ellu ja teistesse inimestesse mõjutavad ootamatud dramaatilised sündmused - traagiline õnnetus paneb ta eluväärtusi teistmoodi nägema ja hindama. Peosas võluv Aida Zarz, samuti Ita Ever, Heino Madri jt. Filmi tunnusmuusika on loonud Jaan Rääts, eraldi võib esile tõsta Jüri Sillarti operaatoritööd.

E 2. juulil kl 19:00 «Šlaager» / Tallinnfilm 1982, rež. Peeter Urbla
Muusikalise mängufilmi keskmes on lauljanna Katrin Pruuni (Els Himma) sisemised kõhklused ja loominguline kriis – ta peab leidma «oma laulu» ja oma tee kunstnikuna. Nende sisemiste heitluste foonil aga toimub muusikakonkurss, kus kõlab palju väga head Eesti muusikat, eriti Rein Rannapi loomingut. Kaasa löövad teiste seas ka ansamblid Ruja, Rock-Hotel, Magnetic Band, Tõnis Mägi, jt.

T 3. juulil kl 19:00 Armastuse lahinguväljad / Tallinnfilm 1992, rež. Valentin Kuik
Valentin Kuigi filmis on luubi all inimeste ja riigi vahelised konfliktid ning tihti rasked valikud – draama keskmes on õnnelikus abielus olev paar, kelle elu pöörab segamini ootamatu sõjaväekutse. Ainus võimalus armeest pääseda on omada kahte last - paraku ei ole see nii lihtne ning olukord kujuneb üsna dramaatiliseks. Peaosades Carmen Mikiver, Hendrik Toompere, Salme Reek, jt.

Kõik filmid linastuvad 35mm-originaalkoopiatelt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles