Guatemalast leiti teine viide maiade suure ajatsükli lõpu kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guatemalast leiti teine viide maiade suure ajatsükli lõpu kohta
Guatemalast leiti teine viide maiade suure ajatsükli lõpu kohta Foto: Wikipedia.org

Arheoloogid leidsid Guatemalast La Corona väljakaevamispaigast steelid, millel on viide maiade kalendri suure ajatsükli lõpu kohta, mis praegu kehtivasse kalendrisse ümberpanduna on 21. detsember 2012.

Tegemist on teise teadaoleva viitega maiade kalendrile, edastab foxnews.com.

Esimene selline leiti samuti La Coronast.

Arheoloogide sõnul külastas La Coronas asunud templit 696. aastal pKr maiade võimas kuningas Yuknoom Yich'aak K'ahk' ning maiade iidsed kirjutised võivad viidata just sellele kuningale ja tema tagasitulekule.

«Maiade ühiskonnas olid siis keerulised ajad ning klannid pidasid omavahelist võitlust. Kui olid kriisid, lõid maiad taevakaarti vaadates kalendri, mis aitasid ennustada rahu ja stabiilsust, mitte hävingut,» teatasid asjatundjad.

Arheoloogide sõnul tegid maiad nimetatud kalendristeeli 1500 aastat tagasi ning selles on kirjas aeg, kus me oleme praegu. Seal seisab, et kuninga järglased jätkavad valitsemist.

Kuid New Age sekti arvates on need daatumid otsene viide maailmalõpule. Maailmalõputeooria järgijad on hakanud endale muretsema maa-aluseid ellujäämispunkreid, mis võimaldavad neil katastroofi järgselt natuke aega vastu pidada.

Arheoloogide sõnul aga ei ole maiade piktograafilistes kirjutistes midagi pistmist internetis levivate vandenõuteooriatega.

Sektandid usuvad, et 21. detsembril 2012 neelab kas must auk meie galaktika, Maad tabab asteroididesadu või Maale saabuvad iidsed sõjakad jumalad.

USA Texase ülikooli arheoloogi David Stuarti sõnul on maiade pildilised ülestähendused enamjaolt poliitilise sisuga, kirjeldades olnut. Ta kinnitas, et seal on otsene viide ühe ajajärgu lõppemise ning kuninga tagasipöördumise kohta.

Stuarti sõnul ei ole see viide märge maailmalõpule, vaid suurema kalendritsükli lõpule, mis nüüdiskalendrisse ümberarvestatuna lõppeb 2012. aasta detsembris.

Nüüdisajal elavate maiade sõnul ei ole kunagi iidsete maiade ajaarvamises viidatud maailma lõpule, vaid uue ajastu algusele.

«See apokalüpsise lugu on läänemaailma väljamõeldis,» nenditi.

Maiade niinimetatud pikk kalender algas 3113 eKr. ning kestab 13 baktuni ehk 5125 aastat. Ühe tsükli pikkus on 394 aastat.

USA kosmoseagentuur NASA esindaja sõnas, et maiade kalendriga seotud maailmalõpu jutud said alguse planeedi Nibiruga, mis 2012. aasta detsembris pidavat Maa hävitama.

«Maiade kalendri lõppemist seostatakse  2012. aasta talvise pööripäeva ja Nibiruga,» seisab NASA teates.

Guatemalas La Coronas toimuvate väljakaevamiste juhi Marcello A. Canuto sõnul on viimastel aastatel hakatud uurimispaigast välja kaevatud leide röövima.

Ta oletab, et röövlid püüavad leida ise viiteid maailmalõpule ning leitu mustal turul kalli hinna eest maha müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles