Mehhiko katedraalist leiti «ajakapsel»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mexicost katedraali kellatornist leitud «ajakapsel» sisaldas ka kuldmünte ja medaleid
Mexicost katedraali kellatornist leitud «ajakapsel» sisaldas ka kuldmünte ja medaleid Foto: AP / Scanpix

Mehhiko pealinnas Mexicos asuvast katedraalist leiti «ajakapsel», mis paigutati sinna 1791. aastal.

Katedraali tornist leitud «ajakapsel» kujutab endast pliist karpi, mis sisaldab religioosseid esemeid, münte ja dokumente, vahendab Yahoo Ńews.

See karp paigutati sinna 14. mail 1791. aastal, mil selle ehitise kellatorn valmis.

«Ajakapsli» leidsid kirikut restaureerinud töölised ja see asus kiriku 60 meetri kõrguse lõunapoolse kellatorni kupli peal oleva risti alumise, munakujulise osa sees.  

Uurijate sõnul paigutati see erinevaid asju sisaldav karp kellatorni selleks, et pliist ese kellatorni kaitseks.

Arheoloog Xavier Cortesi sõnul leidus pliist karbis näiteks katoliku pühakut Püha Barbarat kujutav pilt, Rooma paavsti poolt õnnistatud karp, mis sisaldas vaha ja veel mitmeid katoliku kirikuga seotud asju.

«Püha Barbarat seostatakse äikses ja piksega. Arvati, et selle pühaku kohalolek kaitseb kiriku torni pikselöögi eest,» selgitas arheoloog.

Pliist kastikeses oli ka pärgament, kuhu oli hoolikalt kirja pandud kõik, mis selle sees on.

Teiste asjade seas olid üles loetletud 23 medalit, viis münti ja palmilehtedest valmistatud viis väikest risti, mille kohta arvati, et need kaitsevad tormi eest.

«Vaadates tagasi selle katedraali ajaloole, siis see pühakoda vajas tõesti kõrgemate jõudude kaitset. See kirik on mitmes üleujutuses kannatada saanud, sõdimise tunnistajaks olnud ja maa vajumise tõttu lagunema hakanud,» lisasid arheoloogid.

Mexicos asuv katedraal ehitati soisele pinnale, mis varem oli saar. Osaliselt katab see kirik sinna alla jäänud asteekide püramiidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles