Veronika Portsmuth alustab oma esimest kontserttuuri

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veronika Portsmuth
Veronika Portsmuth Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Eelmisel suvel valminud plaadi lauludega toimuvad esmakordselt täispikad kontserdid. «Kõikide järvede kuu» kontsertidel kõlav muusika on omalaadne mahemuusika. Noored professionaalsed muusikud on töödelnud helilooja Lembit Veevo (1926-2000) koorimuusikat, värvides neid fantaasiarohke instrumentide kasutusega. Hääleroll antud soololauludes on napp ja mahedalt pohjamaine.

Lembit Veevo on helilooja, kes on  Eesti muusikasse jäänud eelkõige mõtliku ja süüviva koorimuusika loojana. Kindlasti on omaette väärtus Veevo loodud muusikaõhustik seitsmele Kaljo Kiisa mängufilmile.

Veevo imeliselt värvikas harmoonia näitab nii kargeid värve kui ka džässilikke kõlasid. Ehk viimane ongi põhjuseks, miks tema kirjutatud teoseid praegu liialt palju amatöörkooride kavades pole: need nõuavad suurekoosseisulist koori ning on oma harmoonilistes ülesehitustes üsna keerulised.

Kontserdid on erakordsed, kuna sellist laadi töötlusi koorimuusikast pole maailmapraktikas tehtud.

«Tegemist pole klassikaliste ja laiemalt järgi proovitud jazz-seadetega, vaid Kristo Matsoni poolt tehtud seadetes koorilauludest on püütud säilitada võimalikult palju originaalmuusika harmooniaterohket helipilti ning kujundada sellele ideeliselt toetav ning mitmedimensiooniline heliruum, eeskujuks Põhjamaade muusika ja Eesti pärimus,» rääkis Portsmuth enne oma kontserttuuri algust.

Kontserdil tulevad esitusele Veevo tuntuimad koorilaulud - «Kadakad», «Suvine tuul», «Õitsiline», «Naera» jpt.

Kontserdid toimuvad:
- 16. juulil Kaberneemes OKO restoranis kell 20
- 17. juulil Haapsalu Kuursaalis kell 20
- 18. juulil Vihula mõisas kell 20
- 20. juulil Teletornis kell 21.

Veronika Portsmuth on eelmise aasta noorte laulupeo Maa ja Ilm kunstiline juht ja Eesti Kooriühingu esimees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles