Folk katsetab pärimeetrit

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos folgiga tähistab tänavu 20. tegutsemisaastat üks Viljandi festivali peaesinejaid, Korsika vokaalansambel L’Alba.
Koos folgiga tähistab tänavu 20. tegutsemisaastat üks Viljandi festivali peaesinejaid, Korsika vokaalansambel L’Alba. Foto: Viljandi pärimusmuusika festival

VILJANDI. 20. pärimusmuusika festival rõhub mehelikkusele ja meestele.

Neljapäevast pühapäevani toimuv 20. Viljandi pärimusmuusika festival kannab pealkirja «Mehe laul».
Tänavune suurim uuendus puudutab festivali alal liiklemist. Kui varasematel aastatel on osa festivalialast olnud avatud kõigile huvilistele, siis sel aastal on loodud piiratud ala ehk nn pärimeeter, kuhu pääseb vaid festivali passi, kontserdipileti või ühekordse pääsmega. Piletipiir algab Vabaduse väljakul ja lõpeb Kaevumäe juures.

Pärimeetrisse jääb toidutänav, mis varem on olnud avatud ka piletita külastajatele ning mis eriti eelmisel aastal tõi kaasa rohkelt kriitikat ja võrdlusi Õllesummeriga. Festivali pealiku Ando Kivibergi sõnul on pärimeeter katsetus, mille eesmärk on tagada hea ja turvaline festivalikogemus. Kas uuendus ka järgmisteks aastateks püsima jääb, sõltub Kivibergi sõnul sellest, kuidas publik katsele reageerib.

Festivalipassi omanikud saavad pärimeetrisse sisse ja välja vabalt liikuda kõigil festivalipäevadel, päevapileti omanikud sel päeval, mille jaoks neil pilet on. Kindlale kontserdile pileti ostnud saavad kontserdi toimumise päeval samuti festivalialale sisse ja sealt välja liikuda, kuid peavad iga sisenemise ja väljumise pileti abil registreerima.

Kui kontserdid huvi ei paku, saab lunastada pileti, mis tagab ühekordse sissepääsu pärimeetrisse. Festivali piletimüügipealiku Anu Rannu sõnul on siiski võimalik pärimeetris viibida ka piletita, kuna kella kaheni päeval on alale sisenemine vaba ning piletita külalisi välja ei aeta.

Väiksemaid uuendusi jagub festivalil veelgi – pärast aastast pausi on taas avatud Kultrahoov, kus peod kestavad hommikutundideni, ning muutunud on telkla asukoht. Kivibergi sõnul on folgilistele tuttava telkimispaiga vallutanud ehitusmehed ning uus telkla asub Viljandi järve ääres jalgpalli harjutusväljaku läheduses.

Programmis on tänavusel festivalil erilise tähelepanu all mehed ja mehelikkus. Kivibergi sõnul on mehed viimasel ajal pigem tagaplaanile jäänud ning eriti tantsupõrandal ja õpitubades on naised hakkajamad ja särtsakamad. Alapealkirja «Mehe laul» all õhutatakse mehi taasleidma ja mitmekesistama oma rolli pärimusmuusikas.

Välisesinejate valikul on luubi alla võetud piirkonnad, kus kultuuri mehelik pool on eriti tugev. Silmapaistvate esinejate seas on Korsika polüfoonilist meestelaulutava esindav vokaalansambel L’Alba, varemgi pärimusmuusikafestivalil esinenud Gruusia meeskoor Tbilisi ning kaheksaliikmeline Zimbabwe meeste laulu- ja tantsuansambel Black Umfolosi, kes tähistab tänavu 30. tegutsemis­aastat.

Eesti esinejatest rääkides rõhutasid nii Kiviberg kui ka programmipealik Tarmo Noormaa avapäeva lõppkontserti, milleks on meestelaulu öö, kus tuntud ja vähem tuntud meeslauljad esitavad oma lemmiklugusid ning õhutavad publikud kaasa laulma.

Meestelaulu ööl esinevad näiteks Peeter Volkonski, Ando Kiviberg, Jaak Johanson, Ott Lepland ja Lauri Saatpalu. Et mehised hääled eriti hästi välja kostaksid, ei kasutata kontserdil muusikariistu.
Kontsertide kõrval pakub festival mitmekesist filmiprogrammi, laulukursusi, muinasjututube, palvuseid ning palju muudki.

Festivali raames jõuab pärimusmuusika Viljandist kaugemalegi – maakonnakontserdid viivad muusika Rapla, Halliste, Pilistvere ja Suure-Jaani publikuni.

«Mehe laul»

•    20. Viljandi pärimusmuusika festival
•    26.–29. juulil
•    Üle 60 kontserdi, õpitoad, kursused, filmiprogramm, pillilaat, palvused, käsitööhoov, ööülikool, näitused.
•    Info: www.folk.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles